25 jaar Wereldwinkel Dongen 

“Natuurlijk wordt dit jubileum gevierd, maar wel met bescheiden middelen”, zegt voorzitter van de Stichting Wereldwinkel Dongen Bert Oprins, die het betreurt dat ook de Wereldwinkel als gevolg van de crisis minder omzet genereert dan de afgelopen jaren. ‘ We draaien voor het eerst met verlies, mede door de terugloop in het aantal verkochte kerstpakketten. Gelukkig kunnen we het verlies opvangen doordat er in de loop der jaren een reservepot is gecreëerd’. Winkelleider Elly Roeloffzen, en vrijwilliger van het eerste uur Sannie Verschueren benadrukken dat al het werk in de Wereldwinkel wordt gedaan door vrijwilligers op dit moment zo’n 40 vrouwen. ‘Ik probeer in het bestuur de verhouding mannen en vrouwen op 50/50 te houden’, zegt de voorzitter.

Cadeauwinkel
Waar 25 jaar geleden werd gestart met het aanbieden van eerlijke koffie, thee en chocolade, ligt nu de nadruk op de verkoop van cadeaus. Het initiatief voor een Dongense Wereldwinkel kwam vanuit de kerk. John Mersel , pastoraal werker in Dongen en Peter Sprangers, werker in ontwikkelingslanden legden het idee neer bij Caritas Dongen. Er volgden veel gesprekken met maatschappelijk georiënteerde organisaties en de gemeente Dongen. De akte van de stichting is gepasseerd bij de notaris 8 december 1988 waarna de Wereldwinkel van start ging met veel enthousiasme en inzet, maar beperkte middelen! 
Geld was nodig voor het inkopen van producten en de huur van een ruimte. De huur was 25 gulden De beide Dongense kloosters schonken een prachtig startbedrag. ‘ De start van de verkoop was op 21 februari 1989, slechts één middag in de week, alleen koffie, thee, honing en ’n enkel beeldje. Dat alles in een klein zaaltje in de Cammeleur’, aldus Sannie Verschueren, die toen ook al actief was. Na ongeveer 1 jaar actief te zijn in de Cammeleur , kon de verkoop starten in de winkel op, Tramstraat 66( rood) Dat werd mogelijk gemaakt omdat de gemeente voor een belangrijk percentage de huur garandeerde. In 2002 kreeg Wereldwinkel Dongen de gelegenheid om te verhuizen naar het centrum, de huidige locatie: Tramstraat 3, waar de winkel is uitgegroeid tot een professioneel werkende organisatie. Er is overigens ook een verkooppunt in s Gravenmoer 
                                                                  sqop685iptl8qgvtfnb6zzeti
“Wereldwinkel Dongen is een mooie plek , waar hard gewerkt wordt om onze idealen te verwezenlijken. Het is belangrijk dat kleine boeren en ambachtslieden uit de Derde Wereld een eerlijke toegang tot onze markt krijgen en zo kunnen werken aan eigen ontwikkeling en aan de toekomst van hun kinderen.? ‘In onze winkel is er een prachtige kans om hen daarbij te helpen en ook nog te genieten van hun vakmanschap en creativiteit. Hiervoor is het altijd fijn als er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn!” aldus voorzitter Bert Oprins
Activiteiten
In de komende week wordt het zilveren jubileum uitgebreid gevierd. Aanstaande zaterdag 11 januari is het feest in de winkel. Van 9.30 uur tot 17.00 uur geldt dan: op alles 25% korting (behalve foodartikelen). Op maandag 13 januari is er een feest voor genodigden in Theater Dongepark. 
Met dank aan: Jacqueline Schilders

————————————————————————————————————–
               n1rt49oau3vyija37a4n4n9to