Op één na warmste januaridag ooit

Foto:

Het is vandaag niet alleen de warmste 6 januari ooit maar het is zelfs de op een na warmste januaridag ooit. Sinds 1901 werd het slechts een keer warmer. Dat was in 1993. Op 13 januari werd het toen 15,1 graden in De Bilt, nu haalden we 14,5 graden. Nooit warmer in eerste 11 dagen van januari

14,5 graden Celsius betekent overigens ook een decaderecord. Nog nooit was het in de eerste 10 dagen van januari zo warm als vandaag. Normaal moeten we het in deze tijd van het jaar doen met een graad of 5. De warmste plek vandaag was hier in Brabant. Daar werd het 14,7 graden. De Wadden moeten het doen met 10,6 graden maximaal.
Uitzonderlijk zacht deze winter
Volgens de meteorologen van weeronline.nl is het uitzonderlijk warm deze winter. De gemiddelde wintertemperatuur tot nu toe is zeer hoog met 6,2 graden tegen 3,7 normaal op dit moment. Ook hebben we nog nauwelijks nachtvorst gehad. Op slechts 5 dagen kwam tot nu toe tot temperaturen onder het vriespunt, normaal zou dit 15 moeten zijn.
Meeste Nederlanders blij met zachte winterweer
Uit een rondvraag van weeronline.nl blijkt overigens dat de meeste Nederlanders geen moeite hebben met het zachte winterweer. Een ruime meerderheid heeft veel liever zacht winterweer dan sneeuw en lage temperaturen. Dat het vaak onstuimig is nemen ze op de koop toe.
Dagrecord dinsdag kan ook sneuvelen
Ook het dagrecord van dinsdag kan worden verbroken, het is minder nat dan vandaag en er is af en toe ruimte voor de zon. Op 7 januari 2005 werd het in De Bilt 12,5 graden. Vrijdag werd het dagrecord voor 3 januari al gebroken. Toen werd met 12,2 graden in de Bilt het oude record uit 1948 verbroken. In Eindhoven werd het zelfs 13,2 graden.
Na woensdag daalt de temperatuur langzaam en mogelijk dat we vanaf komend weekend eindelijk normale temperaturen voor de tijd van het jaar voorgeschoteld krijgen met af en toe nachtvorst. Echt winterweer hoeven we vooralsnog zeker niet op te rekenen.
Door: Marthijn Tabak