Vrijwilligersprijzen voor Ton Zinger en vrijwilligers van maaltijddienst SWOD

Foto:

Ton Zinger en de vrijwilligers van de maaltijddienst van Stichting Welzijn Ouderen Dongen (SWOD) hebben de Vrijwilligersprijzen 2013 van de gemeente Dongen gewonnen. Burgemeester René van Diessen heeft de onderscheidingen op 2 januari tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie uitgereikt. De winnaars kregen naast bloemen en een oorkonde een cheque ter waarde van € 250,-.

Het was goed toeven in de smaakvol ingerichte en zeer sfeervol uitgelichte hal van het gemeentehuis. Voordat burgemeester Rene van Diessen de prijzen uitreikte hield hij eerst de traditionele nieuwjaarstoespraak. Op een losse manier nam hij de grootste gebeurtenissen van 2013 nog eens door en wenste hij de Dongenaren een voorspoedig 2014  toe. Na de toespraak van de burgemeester genoten de bezoekers van het Jaaroverzicht Dongen in Beeld dat gemaakt werd door Zimniak Digitale Mediaproducties in samenwerking met de afdeling communicatie van de gemeente Dongen. KLIK HIER om het jaaroverzicht te bekijken.
De vrijwilligersprijzen
Het laatste officiële deel van de avond was gereserveerd voor het uitreiken van de vrijwilligersprijzen. Ton Zinger won de prijs in de categorie ‘Vrijwilliger van het jaar’. Zij is sinds 2004 bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Hospice de Volckaert. Deze stichting werft middelen om de leefbaarheid en de kwaliteit van de woonomgeving voor de tijdelijke bewoners te verhogen. In 2013 was Ton betrokken bij de organisatie van de kunstveiling, waarbij de opbrengst naar de stichting ging. Ton heeft daarnaast de lokale werkgroep Familiezorg opgericht. De werkgroep verzorgt voor Dongense mantelzorgers informatieve en ondersteunende avonden. Ton bleef in de loop der jaren de drijvende kracht achter de werkgroep. Zij zorgde ervoor dat de activiteiten van de werkgroep werden ondergebracht bij Stichting Richting. In de categorie ‘Vrijwilliger van het jaar’ waren ook Rik van Gool en Els Zom genomineerd
nieuwjaarsreceptie1
SWOD 
In de categorie ‘Vrijwilligersorganisatie van het jaar’ vielen de vrijwilligers van de maaltijddienst van SWOD in de prijzen. SWOD kan voor de maaltijddienst rekenen op de trouwe ondersteuning van 44 vrijwilligers, zelf veelal 70-plussers. In weer en wind bezorgen zij ruim 500 koelverse maaltijden in de gemeente Dongen, op drie momenten in de week op 100 adressen. De vrijwilligers hebben daarbij een belangrijke signaalfunctie. Wanneer zij zien dat het met de cliënten niet goed gaat, dan melden zij hun zorgen bij de SWOD, die daarop verdere actie onderneemt. In de categorie ‘Vrijwilligersorganisatie van het jaar’ waren ook genomineerd de maandagmorgenploeg van Voetbalvereniging Dongen en de vrijwilligersploeg van Koninklijke muziekvereniging Musis Sacrum.
Inzendingen
Er waren in totaal 21 inzendingen voor de Vrijwilligersprijs: 12 voor de categorie ‘Vrijwilliger van het jaar’ en 9 voor de categorie ‘Vrijwilligersorganisatie van het jaar’.