Peter van Gils gepromoveerd naar Vie Dan Nunchaku-Do

Foto:

Imponerend de VIe Dan nunchaku-do. De sport die wordt bedreven met de nunchaku, vertaal het vanuit het Japans als dorsvlegel. De Japanse boer werd vroeger na arbeid op het land regelmatig overvallen door “Ronins”, bandieten. De boeren verdedigde zich dan met behulp van deze dorsvlegel. Met een lichte aanpassing is hier de hedendaagse nunchaku uit geboren.

Vrijwel iedereen herkent de nunchaku van de veel te vroeg gestorven legendarische filmheld Bruce Lee. Hij was het tenslotte die de nunchaku populair heeft gemaakt. 
Ruim 25 jaar geleden werd de nunchaku als verboden wapen beschouwd, toen is de sport nunchaku-do geboren. Het woordje “DO” staat voor “de weg” die je moet gaan om te komen tot perfectie. Zoals we dat ook kennen in b.v. Ju-do. 
Tijdens de afgelopen Open Breukelse Kampioenschappen werd er na afloop nog even om stilte gevraagd. De grondlegger van het hedendaagse nunchaku-do, Milco Lambregt, vertelde dat de sport Nunchaku-do alleen maar kan bestaan en doorgroeien als er leraren zijn die deze sport promoten en uit dragen. Hierna werd Peter van Gils verzocht om naar voren te komen. In een goed gevulde sporthal kreeg hij toen uit handen van, VIIe Dan  Milco Lambregts, de felbegeerde VIe Dan nunchaku-do overhandigd dit wegens verdienstelijke prestaties als trainer, coach en als voorzitter van de Nationale Graden Commissie.
“Voor mij kwam deze promotie totaal onverwachts aldus Peter van Gils. Hoewel ik al jaren in het bezit ben van de Ve Dan had ik niet verwacht dat er een dergelijke Dan graad aan zat te komen. Om voor promotie in aanmerking te komen moet je wel aan een aantal eisen voldoen, zo moeten er minimaal vijf personen, met een hogere Dan graad, een akkoord verklaring ondertekenen  alvorens er tot promotie overgegaan kan worden. Momenteel ben ik de enige in Europa met een VIe Dan nunchaku-do, er zijn slechts twee personen met een hogere Dan graad waaronder de grondlegger van de Stichting Nunchaku Nederland (SNN).”
In ieder geval een fraaie afsluiting van 2013. Het jaar waarin sportschool van Gils ook nog een Wereldkampioen en een Europees Kampioen heeft afgeleverd. Deze titels hebben ook nog tot opnames geleid bij Omroep Brabant.