Burgemeester van Diessen: “Vuurwerk: houd het leuk!”

Over 2 dagen is het weer oudjaar. Tijd om het afgelopen jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden. “Natuurlijk mag dat met vuurwerk; dat is een traditie”, zegt burgemeester René van Diessen, “maar houd het wel leuk! Het afsteken van illegaal vuurwerk hoort daar nadrukkelijk niet bij!”. “Laten we een traditie in ere houden en vuurwerk op 31 december pas om 00.00 uur afsteken”, aldus de burgemeester. “Samen met familie, vrienden en buren in de straat. En dan samen genieten van al dat prachtige sier- en knalvuurwerk.Hierbij roep ik alle ouders in onze gemeente op: leer uw kind dan meteen om veilig met vuurwerk om te gaan!”.

“Uw kind op oudejaarsdag met een grote rugzak met vuurwerk door de buurt laten struinen,
is meestal vragen om problemen”, aldus de burgemeester. “Ik vraag u om in te grijpen, als uw kind met vuurwerk aan het experimenteren gaat of zelfs ‘vuurwerkbommen’ maakt. En helpt u mee om te voorkomen, dat uw kind gemeentelijke eigendommen vernielt?! Vorig jaar is er voor € 15.000,- aan prullenbakken, verkeersborden en openbare verlichting vernield. Van dat geld kunnen zoveel andere mooie dingen worden gerealiseerd!”.
Strenge straffen
De politie geeft hoge prioriteit aan delicten met vuurwerk en spoort vuurwerkbommen-makers actief (via internet) op. De straffen, voor iedereen die stunt met (zwaar) vuurwerk
of die zelf vuurwerkbommen maakt, worden steeds hoger. Overtreders komen er niet meer van af met een lichte straf, maar zij kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad
krijgen. “Minderjarigen krijgen te maken met Bureau Halt en ontvangen meestal een taakstraf en een boete”, zegt de burgemeester. “Ook de Dongense Buitengewoon Opsporingsambtenaren zullen eind december extra toezien  op vuurwerkgebruik”.
Samen
“Als burgemeester reken ik dus op uw hulp om er samen een veilige en gezellige jaarwisseling van te maken”, vertelt René van Diessen. “En als we op 1 januari dan ook nog samen het vuurwerkafval opruimen en de laatste oliebollen delen, dan is dat helemaal mooi!
Ik wens u allen een goede jaarwisseling!”