Voorkom ongewenst bezoek tijdens de feestdagen

Foto:

Met Kerst en Oud & Nieuw zoeken veel mensen hun familie en vrienden op. Dat weten helaas ook inbrekers. Die slaan juist tijdens deze feestdagen hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? Met licht zet u inbrekers in het zicht. Frans ter Beek trof vorig jaar na een nachtmis met kinderen en aanhang zijn woonkamer overhoop aan. Zijn digitale fotocamera was verdwenen. ‘Met daarop foto’s van mijn eerste kleinkind. Heel jammer. Het is verschrikkelijk dat er iemand bij je thuis is geweest en aan je spullen heeft gezeten.’

Ingrijpend
De politie weet hoe ingrijpend een woninginbraak is. Niet voor niets zet ze alles op alles om juist deze misdaden op te lossen en de daders te pakken. Om inbraak te voorkomen is het belangrijk dat inwoners ook zelf maatregelen treffen. Vooral van oktober tot maart, tijdens de donkere dagen, als inbrekers extra actief zijn. 
Licht
Politiechef Hans Vissers: “Inbrekers hebben een hekel aan licht. Buitenverlichting maakt een inbreker zichtbaar en dat wil hij niet. Zorg dus voor goede buitenverlichting, die automatisch aan gaat als het donker wordt, eventueel met een bewegingsmelder. Het is ook belangrijk dat het lijkt alsof er iemand thuis is, bijvoorbeeld door binnen een lamp te laten branden op een tijdschakelaar. En natuurlijk zijn goede sloten ook van belang.”
Bel 112
Tot slot heeft de wijkagent nog een belangrijk punt. “Hoort of ziet u iets ongewoons? Een verdachte auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Een raam dat aan diggelen valt? Aarzel niet en bel direct 112. We kunnen beter een keer te veel komen dan een keer te weinig!”
Preventietips
Inbraak voorkomen:
Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
Sluit deuren en ramen af, ook als u even naar boven loopt.
Installeer buitenverlichting met bewegingsmelder .
Een schuifpui is inbraakgevoelig. Monteer hiervoor een speciaal geschikt slot.
Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. De deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen. 
Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar boven te klimmen.
 
Website en Youtube
Kijk op www.politie.nl bij onderwerp woninginbraak. Op Youtube vindt u preventiefilmpjes tegen diverse inbraakmethoden. Zoek op ”inbraakpreventie politiebrabant”.
Foto: polite, Bart van Hattem