Ruim 2,5 ton subsidie voor verkeersprojecten in Dongen

Foto:

Alle verkeersprojecten die de gemeente Dongen bij de provincie heeft ingediend voor 2014, hebben groen licht gekregen. De provincie geeft daarvoor ruim 250.000 euro subsidie; de gemeente draagt de andere helft bij. Wethouder Ad van Beek. `Met behulp van deze subsidie kunnen we de fietsvoorzieningen bij sportverenigingen en de fietspaden aan de Bolkensteeg en de Meester Janssenweg verbeteren. In woonwijk De Biezen gaan we zogeheten punaises aanleggen en diverse wegen in onze gemeente voorzien we van nieuwe belijning. Ook is er budget veilig gesteld voor projecten die een veilige verkeersdeelname van scholieren, fietsers en jonge bestuurders bevorderen.`

.Dongen heeft samen met 7 andere Hart van Brabant-gemeenten (Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk) 32 projecten ingediend. De provincie subsidieert voor een bedrag van in totaal € 4.031.700,-. Het besluit werd op woensdag 27 november unaniem genomen door de acht verkeerswethouders, politie, Rijkswaterstaat en provincie. Zij stelden het regionale uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer 2014 vast. Dit uitvoeringsprogramma is één van resultaten van de samenwerking van de gemeenten. 
Samenwerkingsovereenkomst
De betrokken partijen tekenden op 27 november tevens een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2014 tot en met 2017. Doel van de samenwerking is bijdragen aan een bereikbare, verkeersveilige en leefbare regio door bestaande verkeers- en vervoerskwesties voortvarend aan te pakken en toekomstige uitdagingen samen op te pakken. Concreet gaat het om kennisuitwisseling, beleidsafstemming, maken van regionaal beleid en projectuitvoering. Mét oog voor relevante aspecten van ruimtelijke ordening, economie, milieu en natuur. 
Nul verkeersdoden
Naast de infraprojecten is er ook ruimte voor mensgerichte maatregelen. Denk aan de verkeerseducatieprojecten Brabants VerkeersveiligheidsLabel (basisonderwijs) en TotallyTraffic (voorgezet onderwijs). En ook aan de voortzetting van succesvolle projecten uit 2013 in het kader van ´Het Jaar van de Fietser´: de fietscursus voor senioren, fietsverlichtingsactie, dodehoeksticker-actie en infrascan fietsveiligheid van 2013. Daarnaast voeren alle gemeenten de projecten uit die horen bij 2014, ´Het Jaar van de Jonge Bestuurder´. Dat zijn BOB, Brom Effe Normaal, de Praktijkdag, Shotgun en het MBO-Kruispuntdebat. Daarmee staat en gaat de regio voor nul verkeersdoden in Brabant. 
Foto boven:
De samenwerkende partners van Hart van Brabant op het gebied van verkeer en vervoer. Met van links naar rechts: Theo van Boxtel (politie); Gerard Bruijniks (Loon op Zand); Ad van Beek (Dongen); Joost Wagenmakers (Oisterwijk); gedeputeerde Ruud van Heugten (provincie); Jan van Doormaal (Hilvarenbeek); Jan Groenendaal (Goirle); Roel Lauwerier (Tilburg); Leo Smit (Rijkswaterstaat); Jan Groos (Waalwijk). Willem Starreveld (Gilze en Rijen) ontbreekt op de foto.