‘De speculaasvrijer’ van Dongense schrijfster Renate van Zoeren

Foto:

Sinds begin november is ie te koop bij Bol.com: het boek ‘De speculaasvrijer’. Dit kinderboek is het debuut van de Dongense schrijfster Renate van Zoeren, die daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling zag gaan. dongen.nieuws.nl zocht haar op en sprak met haar over het boek, het schrijven en de plannen voor de toekomst.

Sinds drie jaar schrijft ze en eigenlijk is ze er bij toeval mee begonnen. “Een onderwijzeres op de Westerkim, de school van mijn zoon, vond dat ik heel creatief bezig was met het begeleiden van mijn zoon bij taal” aldus een enthousiaste Renate. Ze zei “daar moet je echt meer mee doen…. schrijf eens een kinderboek”. Ik heb daar toen een tijdje over nagedacht en ben gewoon ‘stiekem’ begonnen, zonder dat iemand ervan af wist. Ik ben begonnen met een verhaal over ridders en na verloop van tijd had ik zelfs twee flinke delen af. Na enig aarzelen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en  het manuscript gestuurd naar een uitgever. Het antwoord was hoopgevend, want hoewel er heel wat tips kwamen ter verbetering stimuleerden ze me wel om verder te gaan met dit boek.”
“Schrijven is hard werken, dat heb ik wel gemerkt” gaat Renate verder. “Het is niet alleen een verhaaltje verzinnen en vastleggen, nee, om de lezer vast te houden moet  het echt dieper gaan. Het moet zo geschreven zijn dat de lezer gegrepen wordt door het verhaal en per se wil weten hoe het verder gaat. Schrijven is een flink leerproces waar je doorheen moet. Ik heb daarom een tijd geleden besloten dat ik mijn eerste boek even zou laten voor wat het was en  te beginnen aan een nieuw verhaal. Tijdens het schrijven heb ik daarbij alle tips en adviezen die ik gedurende het proces had gehad van de uitgeverij ter harte genomen. Het resultaat is het boek ‘De Speculaasvrijer’ en dat heb ik ter beoordeling gestuurd naar de bekende uitgeverij Querido. Omdat de uitgevers tegenwoordig wat terughoudend zijn in verband met de teruglopende markt voor kinderboeken, hebben zij me in contact gebracht met met ‘Brave New Books’. Daar geef je als het ware zelf je boek uit, met behulp van hun expertise op allerlei gebied en hun netwerk. Daardoor ligt het boek nu sinds een maand bij Bol.com.”
De speculaasvrijer is een bijzonder verhaal wat zich afspeelt in de Sinterklaastijd. In beginsel op 2 december in het jaar 2013, maar als de hoofdpersoon Olaf de volgende dag wakker wordt, blijkt het ineens 3 december in het jaar 1514 te zijn. In die tijd was  ‘speculaasvrijer’ een bekende term. Rond 5 december konden jongens met een stuk speculaas de liefde verklaren aan een meisje. Het stuk koek dat een meisje dan kreeg, heette een ‘speculaasvrijer’. van Zoeren gebruikt deze historische wetenswaardigheden knap en maakt er een leesbaar en spannend verhaal van. “Eigenlijk een kinderboek maar ik heb ook al van veel volwassenen positieve reacties gekregen” lacht Renate van Zoeren, die de smaak nu te pakken heeft. “Ik ga nu mijn ridderverhaal weer eens tegen het licht houden en verder verdiepen. Ik hoop dat ik dat dan in de nabije toekomst ook uit kan geven.”
De speculaasvrijer (63 pagina’s) is te koop bij Bol.com (KLIK HIER) en kost € 11,45. Snelle bestellers hebben het boek nog voor 5 december in huis.