‘Aantal deelnemers Alpe d’Huzes bijna gehalveerd’

Foto:

Het aantal inschrijvingen voor de Alpe d’Huzes van volgend jaar is bijna gehalveerd. Het fietsevenement tegen kanker heeft dan nog maar vierduizend deelnemers, schrijft het AD zaterdag. De inschrijving is vrijdagavond gesloten.Het bestuur van de fietstocht denkt volgens de krant dat het evenement vanwege de gedaalde belangstelling terug moet naar één dag in plaats van twee. Alpe d’Huzes-voorzitter Johan van der Waal verwacht dat volgend jaar hooguit tien miljoen euro wordt opgehaald.

Dit jaar waren er nog 7800 deelnemers, die samen 29 miljoen euro ophaalden. Dat was al drie miljoen euro minder dan vorig jaar.
In augustus ontstond ophef toen bleek dat Alpe d’Huzes-oprichter Coen van Veenendaal in 2011 via een bv ruim 160 duizend euro had gedeclareerd. De organisatie laat zich echter voorstaan op haar antistrijkstokbeleid, waarbij niemand wordt betaald. De afgelopen jaren werd meer dan honderd miljoen euro opgehaald.
KWF Kankerbestrijding, dat de constructie die Van Veenendaal geld opleverde goedkeurde, werd in de nasleep van de ophef ook getroffen Bij de jaarlijkse collecte werd vijftien procent minder geld opgehaald, maar dat zou ook deels door de economische crisis komen.
De Stichting Dongen fietst tegen kanker, die de afgelopen jaren steeds een of twee teams afvaardigde naar de Alpe d’Huez maakte al eerder bekend dat zij komend jaar een andere weg gaat bewandelen. In een persbericht gafde Stichting aan dat In het besluit om naar andere vormen van geldinzameling te kijken ook de negatieve publiciteit over Alpe d’HuZes meespeelt. “Wij betreuren deze gang van zaken zeer maar vanuit een groot respect voor al die duizenden mensen die zich de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet hebben voor Alpe d’Huzes.” aldus het persbericht.
Over hoe de Stichting in 2014 verder gaat met acties om geld in te zamelen voor de bestrijding van kanker, beraadt men zich nog.”De motivatie binnen de stichting is groot om daarmee door te gaan want dat er nog steeds veel geld nodig is voor de bestrijding van kanker blijft een feit. We zien de noodzaak daarvoor nog steeds om ons heen aanwezig. Ook zien we dat er geweldige vooruitgang wordt geboekt bij de aanpak van kanker. We hebben ook in Dongen samen in drie mooie jaren heel wat opgebouwd. Dat zal zeker een vervolg krijgen. En natuurlijk zullen de acties te maken hebben met fietsen. We zijn niet voor niets Stichting Dongen fietst tegen kanker.”
(Foto: Radio Nederland Wereldomroep cc-by 2.0)