Controle hondenbelasting gaat weer beginnen

Foto:

Vanaf november begint de gemeente Dongen weer met de jaarlijkse controle op het houden van honden. De controleurs bellen bij inwoners van de gemeente Dongen aan om het hondenbezit te inventariseren. Deze controleurs hebben een legitimatiebewijs bij zich. In de gemeente Dongen moet iedereen die een hond bezit hondenbelasting betalen. Het aantal honden bepaalt het aanslagbedrag.

Aangifteformulier 
Indien er een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald, vult de controleur samen met de bewoner een aangifteformulier in. Als er niemand thuis is en de controleur vermoedt dat er niet-geregistreerde honden aanwezig zijn, laat hij een aangifteformulier achter. Let op: het is verplicht dit formulier in te vullen en terug te sturen naar de gemeente Dongen. Ook als er geen hond aanwezig is of de hond al is aangemeld!
De tarieven voor 2013 bedragen
€ 72,24 voor de eerste hond,
€ 124,56 voor elke volgende hond.
Formulieren 
Iedere hondenbezitter is verplicht aangifte te doen. Wijzigingen in de loop van het jaar dient u aan de gemeente door te geven. Dit kunt u doen via de formulieren die u kunt downloaden op de gemeentelijke website (KLIK HIER). U kunt de formulieren ook ophalen op het gemeentehuis aan de Hoge Ham 62 of telefonisch opvragen bij het team Belastingen via het telefoonnummer 14 0162.
Uitspraak Hoge raad over heffing hondenbelasting
Gemeenten mogen hondenbelasting heffen, ook als ze de opbrengst niet apart besteden aan speciale veldjes voor honden of de aanpak van hondenpoep. Dat is geen discriminatie van hondenbezitters. Die uitspraak deed de Hoge Raad vorige week. De gemeente Sittard-Geleen was naar de Hoge Raad gestapt omdat ze het niet eens was met een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Dat vond dat gemeenten geen hondenbelasting mochten heffen als de opbrengst in de grote pot van de ‘algemene middelen’ terecht komt, want dan zouden hondeneigenaren daaraan méér bijdragen dan anderen.
Geen discriminatie
De hoogste rechter – de Hoge Raad – heeft die uitspraak van het Hof nu vernietigd. De wetgever heeft op fiscaal gebied een grote mate van vrijheid. Een van de redenen voor hondenbelasting is dat honden zorgen voor bevuiling van de openbare ruimte. Het feit dat de kosten reden zijn voor de belasting betekent niet dat een gemeente die kosten apart moet verantwoorden, oordeelt de Hoge Raad.