Pietitie daverend succes op Facebook

Foto:

De discussie over Zwarte Piet kan stoppen. Binnen 24 uur steunden meer dan een half miljoen mensen een Pietitie om de traditie te behouden op Facebook. Dinsdagavond zetten de initiatiefnemers de pagina online ‘voor we te laat zijn’, nu gaan ze snel richting de miljoen likes. De Pietitie is woensdagmiddag over de 900.000 likes gegaan en is de snelstgroeiende Nederlandse Facebookpagina ooit.

Een onderzoek van het TV-programma Eenvandaag wees eerder deze week uit dat 94% van de inwoners van Noord Brabant van mening is dat er niets hoeft te gebeuren aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Daarmee zit Brabant zelfs boven het landelijk gemiddelde van 89%. 

Rijksmuseum voor Piet
Behalve steun uit de bevolking krijgt Zwarte Piet ook steun vanuit geleerde kring. Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, haalt de negatieve opmerkingen over Zwarte Piet van de VN-onderzoekster Shepherd dinsdag onderuit. “Ik vind haar uitspraken op zijn minst voorbarig. Het is te makkelijk om te zeggen dat Zwarte Piet ons terugbrengt naar de slavernij en dat hij stamt uit de 19e eeuw, dat is allemaal onzin.”
Sint in de 17e-eeuw
Pijbes nodigt de VN-delegatie die het Pietenonderzoek doet uit in het Rijksmuseum. Hij wil hen bijvoorbeeld het schilderij van Jan Steen uit de 17e eeuw laten zien, waarop de viering van het Sinterklaasfeest staat afgebeeld. 
pietietie2
Het Sinterklaasfeest, Jan Steen, circa 1636. Schoentje zetten bij de schoorsteen, snoepgoed en cadeaus: het zijn nu nog bekende elementen uit de traditie. 
“Het Sinterklaasfeest is oud en diep ingebed in de Nederlandse cultuur. Dat verander je niet zomaar met een of andere VN-commissie. Er wordt allerlei onzin gebezigd in allerlei media op het moment. Doe niet al te grote uitspraken.” Met name buiten de Randstad leeft de hele discussie over de huidskleur van Zwarte Piet niet, zegt Pijbes.
Piet is ridder
“Het vroegste voorbeeld dat we hebben in een schilderij uit 1520 waarop wij een zwarte man zien op een klein schilderijtje, een trotse kerel die in de hofhouding van Karel V een rol speelde. Dat is voordat de slavernij in onze contreien werd gebezigd. Hij was geen knecht, maar een ridder. Zijn baretje, fluwelen jasje, kortom alle attributen die aan Zwarte Piet toedichten en die als een soort clownspak worden weggezet. Die traditie is veel ouder dan de slavernij. “
VN-onderzoek
De VN zijn bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is nadat zij klachten hadden ontvangen over het stereotiepe karakter van het het hulpje van Sinterklaas.
In Amsterdam is bezwaar ingediend tegen de intocht met Zwarte Pieten, omdat dit racistisch zou zijn. De Verenigde Naties zijn bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is nadat zij klachten hadden ontvangen over het stereotiepe karakter van het het hulpje van Sinterklaas.