Thomas Bernard rende naar top Mont Ventoux

Het is gelukt! Alle hardlopers  en fietsers  van stichting de Lotgenoten hebben zaterdag 19 oktober 2013 de klim naar de top van de Mont Ventoux in Frankrijk afgelegd. Onder hen was ook Dongenaar Thomas Bernard, die in een mooie tijd van 2:45 uur het loodzware parcours van 22,7 kilometer hardlopend heeft aflegt.

De Lotgenoten is een regionaal georiënteerde organisatie die geld inzamelt voor iedereen die getroffen wordt door kanker. Door het organiseren en deelnemen aan sport-evenementen wil de stichting laten zien dat het leven niet stopt na de diagnose van kanker. Met donaties en sponsoring worden kleinschalige regionale projecten ondersteunt, waarbij hulp aan kankerpatiënten wordt geboden. Daarnaast organiseert de Lotgenoten jaarlijks verwendagen voor kinderen van ouders met kanker. 
mukb7b9ncpyc5uywhbymphggt
Hardlopend de top halen van de ‘kale’ berg is een bijzondere prestatie, met name door het stijgingspercentage van gemiddeld 7,5%. Thomas Bernard vertelt dat de klim in Bédoin begint met een rustige aanloop van zo’n 6 kilometer, waarna het gevreesde bos volgt. Tussen de bomen stijgt de weg naar 11% en dat gedurende 10 kilometer om vervolgens te eindigen in een kale vlakte van nog 6 kilometers. Dan steekt vaak de Mistral op die het parcours extra moeilijk maken, maar je hebt dan al wel een mooi uitzicht op het eindpunt.  “Maar dat was nu niet het geval, want hoewel we met een heerlijk zonnetje van start gingen, liepen we na 14 kilometer al in een dikke koude mist. De top was helaas niet zichtbaar”, aldus Bernard. 
xre3jbq4aa65j6b5cqdk185bd
 
Hoewel hij de afgelopen veel getraind had op de Dongense bruggen en op de hellingshoeken van de loopband in de sportschool viel de berg hem toch tegen. “Bijzonder zwaar en uitputtend, zeker al s je de laatste kilometers met kramp moet lopen, maar ik heb het gered mede dankzij de onverwachte steun van 4 Dongense supporters. De Mont Ventoux is een klassieker in de wielersport en de weg staat dan ook vol gekalkt met allerlei bekende namen. Na 5 kilometer zagen mijn loopmaatje Bert Lemmens en ik plotseling ook onze namen op de weg staan en de Peëenvlag hing op. Het is geweldig om dan aan de kant te worden aangemoedigd door je vrienden, terwijl je daar niet op rekent. 
u6sbsivzdfp1dayhzan2qy1dp
Vervolgens stonden zij iedere 3 kilometer met drinken en vooral morele steun. Echt super” zegt Bernard. Bovenop de top overhandigde Cor Keune en Anton Rombouts ook nog een cheque van € 630 voor de Lotgenoten. Dit geld hadden zij ingezameld tijdens de “80 van de Langstraat”. Voorzitter Marcoen Oomen en Thomas Bernard waren zichtbaar ontdaan door deze gift. Tijdens de afsluitende feestavond werd het bedrag bekend gemaakt wat alle sporters hadden ingezameld, ruim € 12.000! Een mooi resultaat voor het goede doel.