Kom varkens kijken en biggen knuffelen op de Vaartse Hoeve

Foto:

Tijdens het Weekend van het Varken kan iedereen bij 39 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven en hoe boeren elke dag voor hen zorgen. In Dongen is iedereen op zaterdag 14 en zondag 15 september welkom op het varkensbedrijf van de familie Lodewijks. Astrid en Christiaan geven er samen met andere boeren, uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei gezellige activiteiten op hun erf. 

Varkens kijken, biggen knuffelen en vlees proeven uit de boerderijwinkel
Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert de stichting Varkens in Zicht voor de zevende keer het Weekend van het Varken. Tijdens dit weekend stellen overal in Nederland varkenshouders hun bedrijven open om hun passie voor varkens, met het publiek te delen. Zo stellen Astrid en Christiaan Lodewijks hun bedrijf met vleesvarkens en een eigen boerderijwinkel aan de Vaartweg 131 in Dongen, open voor het publiek. Omdat de Vaartse Hoeve vanwege haar ligging onvoldoende mogelijkheden had om zich verder te ontwikkelen, besloot de familie Lodewijks 10 jaar geleden om een boerderijwinkel te openen en minder varkens te gaan houden. De varkens die nu op deze boerderij leven, komen er als ze 10 weken oud zijn. De varkens wegen dan ongeveer 25 kg. In 4 maanden tijd groeien de varkens 90 kg. Dan worden ze verkocht voor het vlees dat onder andere wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel vlees. In de educatieve kijkstal van de Vaarthoeve is het hele jaar te zien wat de varkens eten, hoe ze luieren en spelen met het speciale varkensspeelgoed en welke investeringen de familie Lodewijks heeft gedaan om te voorkomen dat de buurt en de natuur overlast van het bedrijf ondervindt.

  
Het hele jaar door varkens kijken in de educatieve zichtstal
Op het erf van de Vaarthoeve is tijdens het Weekend van het Varken van alles te beleven. Zo kunnen bezoekers biggetjes van dichtbij bekijken en ze knuffelen. Er zijn leuke activiteiten voor kinderen te beleven zoals het “snuitschieten” en ponyrijden. Bezoekers kunnen er vlees van de eigen varkens proeven en omdat de boerderijwinkel 10 jaar bestaat wordt er een speciale jubileumwedstrijd georganiseerd. Voor de vier winnaars is er een uitgebreide gourmetschotel. Het Weekend van het Varken is op zaterdag 14 en zondag 15 september gratis te bezoeken en duurt van 10.30 tot 18.00 uur. Overigens kun je bij de Vaartse Hoeve het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens bekijken in een speciale kijkruimte. De adressen en openingstijden van deze en andere zichtstallen in Nederland vind je op www.stapindestal.nl. Je vindt daar ook de adressen van andere varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.
article
10813
Tijdens het Weekend van het Varken kan iedereen bij 39 varkensbedrijven in heel Nederland varkens
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20130909/kom-varkens-kijken-en-biggen-knuffelenop-de-vaartse-hoeve/
2013-09-09T20:24:58+00:00
https://dongen.nieuws.nl/media/sites/88/2013/09/lurwpx0iaig7vxuvl469ylkps-vaartsehoeve.jpg
Nieuws