Prins Gert-Jan d’n Irste opent expositie ’55 jaar Carnaval in ’t Peeënrijk’

Dongen, 4 november 2012 – Met het doorknippen van een groen-oranje lint verrichtte oud-prins carnaval Geert Koppers zondagmiddag de officiële opening van de expositie ’55 jaar Carnaval in ’t Peeënrijk’. Hij werd hierin bijgestaan door Werner van Weesenbeek, de huidige prins Andreo LIII.  Een handeling vol symboliek, aangezien Koppers zelf in 1958 aan de wieg stond van de nu jubilerende Stichting de Peeënstekers. Hij was in dat beginjaar ook de eerste carnavalsprins van Dongen. De expositie geeft een prachtig overzicht vanaf zijn regeerperiode tot heden met foto’s, snuisterijen, oude documenten en diverse multimediapresentaties.C.V. vergaderingZo’n honderdvijftig carnavalsvierders – vertegenwoordigers van de ruim 60 carnavals-verenigingen die Dongen rijk is – waren hiervoor naar Museum De LOOIERIJ gekomen. Naast de opening van de expositie was deze locatie ook het eenmalige decor voor een bijzondere c.v vergadering die in het teken stond van het 55-jarig jubileum van Stichting De Peeënstekers. Tijdens de vergadering werd door de leden van de Stichting openheid gegeven over het programma voor het jubileumjaar waarbij het thema ‘ut is unne gouwe’ vanzelfsprekend als rode draad door alle evenementen loopt. 

Dongen, 4 november 2012 – Met het doorknippen van een groen-oranje lint verrichtte oud-prins carnaval Geert Koppers zondagmiddag de officiële opening van de expositie ’55 jaar Carnaval in ’t Peeënrijk’. Hij werd hierin bijgestaan door Werner van Weesenbeek, de huidige prins Andreo LIII.  Een handeling vol symboliek, aangezien Koppers zelf in 1958 aan de wieg stond van de nu jubilerende Stichting de Peeënstekers. Hij was in dat beginjaar ook de eerste carnavalsprins van Dongen. De expositie geeft een prachtig overzicht vanaf zijn regeerperiode tot heden met foto’s, snuisterijen, oude documenten en diverse multimediapresentaties.

C.V. vergadering
Zo’n honderdvijftig carnavalsvierders – vertegenwoordigers van de ruim 60 carnavals-verenigingen die Dongen rijk is – waren hiervoor naar Museum De LOOIERIJ gekomen. Naast de opening van de expositie was deze locatie ook het eenmalige decor voor een bijzondere c.v vergadering die in het teken stond van het 55-jarig jubileum van Stichting De Peeënstekers. Tijdens de vergadering werd door de leden van de Stichting openheid gegeven over het programma voor het jubileumjaar waarbij het thema ‘ut is unne gouwe’ vanzelfsprekend als rode draad door alle evenementen loopt. 

 

Jubileumprogramma
Natuurlijk zijn er dit jaar ook weer het Grand Gala du Pee (17 november), de Straotparaode (13 januari), het sauwelweekend (25, 26 en 27 januari) en het GPGC (2 februari). De activiteiten die er bij de viering van het jubileum in het bijzonder uitspringen zijn de 11-11 viering en de speciale jubileumavond. De eerste staat gepland voor komende zaterdag 10 november in De Cammeleur. Een avond vol gezelligheid en muziek van De Uitslaopers in Big Band setting met vele gastoptredens van onder meer Stephanie Commeren, Dré van den Bosch en Tinus & Thieu. De jubileumavond (19 januari) zal in het teken staan van ‘un gouwe bruiloft’, waarbij de Cammeleur omgebouwd gaat worden tot een grote feesttempel met diverse themazalen. In de blaoszaol zullen plaatselijke kapellen laten horen wat ze waard zijn; de draoizaol is gereserveerd voor Dongense DJ’s die daar hun feestelijke repertoire laten horen. Voor het podium in de grote zaal heeft Stichting De Peeënstekers topact Lijn 7 weten te strikken. Het op de vergadering aanwezige bejaarde bruidspaar, vertolkt door sauwelaars Tom Mijnders en Trea van Kuijk, bood zich ‘spontaan’ aan als middelpunt voor de jubileumavond. Dat aanbod werd in dank aanvaard.

 

Tentoonstelling
Hierna werd het tijd voor de opening van de jubileumtentoonstelling. De aanwezige gasten genoten volop van de de materialen en beelden die vele herinneringen opriepen. De viering van dit volksfeest wordt in de expositie op een schitterende manier in beeld gebracht. Naast allerlei bijzondere zaken en ludieke snuisterijen uit het verleden en heden, kunt u genieten van uniek beeldmateriaal. Tijdens de tentoonstellingsperiode worden diverse fotopresentaties getoond van alle evenementen. De tentoonstelling is te bezichtigen van 7 november a.s. t/m 12 februari 2013. (carnaval) De Looierij is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen