Gemeente presenteert begroting 2013: kleine lastenverlichting voor inwoners

Dongen, 10 oktober 2012 – ‘Solide en ambitieus, ondanks onzekere toekomst’, dat is de titel die het College van B & W gegeven heeft aan de (sluitende) begroting voor 2013. Daarin is  volgens het College ruimte voor uitvoering van centrale doelen (coalitieakkoord), ondanks de aanhoudende financiële onzekerheid in de komende jaren. Ook is sprake van voldoende reserves om weerstand te kunnen bieden aan tegenvallers.,,Het is belangrijk dat we solide financiële kaders scheppen voor een sociaal en economisch beleid, dat past bij Dongen en dat houdbaar is voor de toekomst, hoe onzeker die ook is. Het is ook belangrijk dat we recht blijven doen aan het coalitieakkoord en doen wat onze inwoners van ons verwachten. Met deze begroting zorgen we daar voor”, aldus wethouder Ad van Beek (financiën) namens het college.Speerpunten 2013De belangrijkste thema’s voor volgend jaar in de begroting zijn:- Accommodatiebeleid (MFA): Voorbereiding bouw van een nieuwe multifunctionele gemeenschapsvoorziening op locatie Cammeleur.- Centrumvisie: Uitvoering van eerste fase (o.a. vervanging riolering, nieuw straatmeubilair, openbare verlichting, gedeelte Hoge Ham autoluw).- Zwembad de Vennen: Solide oplossing voor nieuwe exploitatieperiode. – Sportbeleid: Nieuwe sportnota, taakstelling: € 81.000,- bezuinigen (in overleg).- Subsidiebeleid: Taakstelling: € 700.000,- bezuinigen, € 541.000,- is ingevuld- Monumentenbeleid: Verhoging budget van €12.500,- naar € 25.000,– Recreatief- toeristisch beleid; Verhoging budget met € 11.000,- naar € 30.000,-Voorstel tot invoeren van toeristenbelasting vanaf 2014.- Sociaal-economisch beleid: Samenwerking met lokaal bedrijfsleven.- Participatiebeleid: Voortzetten van Dongen Werkt.- Veiligheidsbeleid: Proactieve en preventieve aanpak.

Dongen, 10 oktober 2012 – ‘Solide en ambitieus, ondanks onzekere toekomst’, dat is de titel die het College van B & W gegeven heeft aan de (sluitende) begroting voor 2013.
Daarin is  volgens het College ruimte voor uitvoering van centrale doelen (coalitieakkoord), ondanks de aanhoudende financiële onzekerheid in de komende jaren. Ook is sprake van voldoende reserves om weerstand te kunnen bieden aan tegenvallers.

,,Het is belangrijk dat we solide financiële kaders scheppen voor een sociaal en economisch beleid, dat past bij Dongen en dat houdbaar is voor de toekomst, hoe onzeker die ook is. Het is ook belangrijk dat we recht blijven doen aan het coalitieakkoord en doen wat onze inwoners van ons verwachten. Met deze begroting zorgen we daar voor”, aldus wethouder Ad van Beek (financiën) namens het college.

Speerpunten 2013
De belangrijkste thema’s voor volgend jaar in de begroting zijn:
– Accommodatiebeleid (MFA): Voorbereiding bouw van een nieuwe multifunctionele gemeenschapsvoorziening op locatie Cammeleur.
– Centrumvisie: Uitvoering van eerste fase (o.a. vervanging riolering, nieuw straatmeubilair, openbare verlichting, gedeelte Hoge Ham autoluw).
– Zwembad de Vennen: Solide oplossing voor nieuwe exploitatieperiode.
– Sportbeleid: Nieuwe sportnota, taakstelling: € 81.000,- bezuinigen (in overleg).
– Subsidiebeleid: Taakstelling: € 700.000,- bezuinigen, € 541.000,- is ingevuld
– Monumentenbeleid: Verhoging budget van €12.500,- naar € 25.000,-
– Recreatief- toeristisch beleid; Verhoging budget met € 11.000,- naar € 30.000,-
Voorstel tot invoeren van toeristenbelasting vanaf 2014.
– Sociaal-economisch beleid: Samenwerking met lokaal bedrijfsleven.
– Participatiebeleid: Voortzetten van Dongen Werkt.
– Veiligheidsbeleid: Proactieve en preventieve aanpak.

– Woningmarktbeleid: Stimuleren van het in beweging krijgen van woningmarkt. Ondersteuning starters blijft met nieuwe regeling.
– Afvalbeleid: Wijziging van afvalinzamelingstructuur.
– Transities Jeugdzorg, A.w.b.z. en Wet werken naar vermogen: In de begroting is voorzien in voorbereidingsbudgetten voor de transities.
– Onderwijsbeleid en -huisvesting: Visie op onderwijs, nota huisvestingsplan.
– Samenwerking: Steeds belangrijker, steeds intensiever, met diverse partners, Hart van Brabant/Midpoint, gemeenten, bedrijfsleven, onderwijs.

Géén extra bezuinigingen / lastenverlichting
De begroting is tot stand gekomen zonder bezuinigingsmaatregelen bovenop de reeds vastgestelde meerjarige bezuinigingstaakstellingen, en met een lastenverlichting bij de gemeentelijke belastingen. Met enige trots meldt het college “dat er voor de inwoners van de gemeente Dongen een korting op de reinigingsrechten kan worden doorgevoerd:
– € 11,98 per jaar voor eenpersoonshuishoudens
– € 17,90 per jaar voor meerpersoonshuishouden

 

Internet
De complete versie van de Programmabegroting 2013 kan vanaf dinsdag 9 oktober 2012 worden ingezien op internet (klik HIER)

 

Tijdspad
Belangrijke data met betrekking tot vaststellen van de begroting:
– Donderdag 1 november 2012, 20.00 uur : Raad behandelt begroting opiniërend
– Donderdag 8 november 2012, 20.00 uur : Raad behandelt begroting besluitvormend

Voor 15 november 2012 moet de begroting worden aangeboden aan de provincie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen