Luister ’s naar me! Week van de opvoeding van 1 t/m 7 oktober

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Dongen organiseert in de week van 1 t/m 7 oktober 2012 tal van activiteiten in het kader van de landelijke Week van de Opvoeding. De hele week staat de ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren centraal. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Het thema van de Week van de Opvoeding 2012 is ‘Luister ’s naar me!’.Luisteren: de hele dag doorJe luistert als vader of moeder de hele dag door. ’s Ochtends vroeg luister je naar de kinderen. Hebben ze goede zin? Of willen ze niet zo goed luisteren, en moet je ze aansporen om op te schieten voor de kinderopvang of voor school? Op het schoolplein deel je met andere vaders of moeders wel eens een frustratie. Tijdens de lunch op het werk neem je met collega’s gebeurtenissen van thuis door. Een feest van herkenning! ’s Avonds aan tafel schenk je aandacht aan de verhalen van iedereen. Vlak voor het slapen gaan lees je de kleinste een verhaaltje voor. Daarna kijk je nog even bij je andere dochter die bezig is met haar spreekbeurt. Even checken of je ergens mee kunt helpen. Het is bijna half één als je de garagedeur hoort open gaan. Je zoon komt thuis van zijn schoolfeest. Hoe heeft hij het gehad? Hij antwoordt vaag, maar in z’n ogen lees je plezier. Een berichtje op z’n mobiel. Een condoom valt uit z’n zak. Gespreksstof voor morgen…

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Dongen organiseert in de week van 1 t/m 7 oktober 2012 tal van activiteiten in het kader van de landelijke Week van de Opvoeding. De hele week staat de ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren centraal. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Het thema van de Week van de Opvoeding 2012 is ‘Luister ’s naar me!’.

Luisteren: de hele dag door
Je luistert als vader of moeder de hele dag door. ’s Ochtends vroeg luister je naar de kinderen. Hebben ze goede zin? Of willen ze niet zo goed luisteren, en moet je ze aansporen om op te schieten voor de kinderopvang of voor school? Op het schoolplein deel je met andere vaders of moeders wel eens een frustratie. Tijdens de lunch op het werk neem je met collega’s gebeurtenissen van thuis door. Een feest van herkenning!
’s Avonds aan tafel schenk je aandacht aan de verhalen van iedereen. Vlak voor het slapen gaan lees je de kleinste een verhaaltje voor. Daarna kijk je nog even bij je andere dochter die bezig is met haar spreekbeurt. Even checken of je ergens mee kunt helpen. Het is bijna half één als je de garagedeur hoort open gaan. Je zoon komt thuis van zijn schoolfeest. Hoe heeft hij het gehad? Hij antwoordt vaag, maar in z’n ogen lees je plezier. Een berichtje op z’n mobiel. Een condoom valt uit z’n zak. Gespreksstof voor morgen…

 

Bovenstaande gezinssituatie, of delen daar uit, komt u wellicht bekend voor. Heeft u behoefte aan tips of vindt u het interessant om er meer over te horen? Wellicht is dan een van de vele activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding iets voor u!

 

Workshops CJG Dongen
– Maandag 1 oktober 19:30 – 21:00 uur Themabijeenkomst gehoorzamen
– Dinsdag 2 oktober 19:30 – 21:00 uur Workshop Veilig internet
– Woensdag 3 oktober 09:30 – 10:30 uur Workshop Tekentherapie
– Woensdag 3 oktober 19:30 – 21:00 uur Workshop Opvoeden in 2 culturen
– Donderdag 4 oktober 19:30 – 21:00 uur Bijeenkomst Puberbrein
Kijk voor uitgebreide Informatie over de workshops op www.dongen.nl en op  www.jeugdengezindongen.nl

 

Aanmelden en meer informatie
Wilt u deelnemen aan een van de workshops? Stuur dan een mail naar [email protected] Graag duidelijk er bij vermelden om welke workshop het gaat. Voor meer informatie kunt u ook altijd contact opnemen met het CJG via (0800) 365 65 65 (gratis) of kijk eens op www.jeugdengezindongen.nl. Daarnaast is CJG Dongen ook te volgen op Twitter via @CJG_Dongen

 

Opvoedbus in Dongen
De Week van de Opvoeding komt naar u toe! Van 1 t/m 7 oktober toert de Opvoedbus door het land als mobiele ontmoetingsplek voor kinderen, jongeren en hun ouders. Op zaterdagmiddag 6 oktober van 14.30 Tot 18.00 uur staat de grote, gele Amerikaanse schoolbus op het Wilhelminaplein in Dongen. De bus is voorzien van een overdekt terras. Via de rode loper krijgen ouders, kinderen en jongeren toegang tot de compleet ingerichte bus met gezellige zitjes, IPads, flatscreen en geluidsinstallatie. In de bus kunnen ouders, kinderen en jongeren zelf een aantal dingen doen:

– Voor de allerkleinsten:knus zitten en luisteren naar korte verhaaltjes.
– Voor kinderen: je wordt mooi geschminkt
– Voor kinderen: interview je eigen vader of moeder.
– Voor jongeren: geef een workshop Twitter of Facebook aan je ouders.
– Voor vrijwilligers en professionals: leer elkaar beter kennen en discussieer over jullie samenwerking als het gaat om opvoeden en opgroeien.
– Voor alle leeftijden: stuur je vader, moeder, opa, oma, kind of kleinkind een kaart.