De ‘vergeten meters’ bij de berekening van het krediet voor de nieuwbouw van de Biezenkring; ze hebben Denise Kunst uiteindelijk de das omgedaan. Met het bekend worden van deze rekenfout van € 900.000 leek haar lot al bezegeld. En woensdag trok zij dan ook haar conclusie. Ze legde haar functie per direct neer. Het markeert het voorlopig trieste dieptepunt van een eindeloze reeks missers en tegenvallers in het dossier ‘nieuwbouw basisscholen’. Een dossier dat inmiddels volledig ontspoord is en een hoofdpijndossier in het kwadraat is geworden.
Door: Bernadette Klerx
Jubelend begin
In 2017 werd het Integraal Huisvestingsplan voor de scholen nog jubelend ontvangen door de raad. De Dongense basisscholen, waarvan ‘de houdbaarheidsdatum’ al lang was overschreden, zouden nieuwe, moderne huisvesting krijgen met geïntegreerde kinderopvang. Inmiddels zijn twee scholen klaar: de Agnesschool in Dongen-Vaart en de J.J. Anspach in Dongen. Biezenkring, Heilig Hart en ’s Gravenmoer zitten in de voorbereidingsfase. Voor de Vlinderboom en Westerkim moet het hele proces nog starten.
Doos van Pandora
Maar het lijkt wel of met dat Integraal Huisvestingspan in 2017 de doos van Pandora is geopend. Want er valt weinig meer te jubelen. De scholenhuisvesting is 7 jaar na de start een veelkoppig monsters geworden dat zijn tentakels steeds verder verwoestend om zich heen slaat. Een probleemdossier met alle ingrediënten van een soap, maar dan zonder goede tijden. Forse budgetoverschrijdingen, ruziënde schoolbesturen, teleurgestelde en wanhopige schooldirecteuren en leerkrachten, een boze en getergde gemeenteraad, onenigheid over de leerlingprognoses, vertragingen in de bouw omdat plannen steeds gewijzigd moesten worden en - als gevolg van corona- gigantische prijsstijgingen in de bouw. De voormalige onderwijswethouders Bea van Beers en Eline van Boxtel hadden er ook al hun handen aan vol.
Miljoenen vliegen om de oren
De opeenstapeling van missers en tegenvallers hebben de derde onderwijswethouder Denise Kunst uiteindelijk de kop gekost. De ‘vergeten’ vierkante meters voor de kinderopvang bij de Biezenkring waardoor de gemeenteraad nu weer eens 9 ton extra op moet hoesten, was de spreekwoordelijke laatste druppel. En dat terwijl de miljoenen overschrijdingen de afgelopen jaren al om de oren vlogen. Want sinds de presentatie van het huisvestingsplan in 2017 zijn we 7 jaar en bijna 20 miljoen euro extra verder.
Ontspoord
Het vertrek van Denise is de voorlopig trieste cliffhanger in een dossier dat compleet ontspoord lijkt. Een geest die uit de fles is en niet meer teruggeduwd kan worden. Voor haar was er na de bekendmaking van de rekenfout nog maar één mogelijkheid: vertrekken. Want als je zoals het persbericht zegt ‘onvoldoende steun en zekerheid ervaart van de gemeenteraad’ en je positie onder druk staat, is er nog maar één uitweg: zelf vertrekken, voordat je met bijvoorbeeld een motie van wantrouwen weggestuurd wordt door de raad.
Dieptepunt in Dongense politiek: 5 vertrokken wethouders
Het vertrek van Denise kent nog een ander dieptepunt in de Dongense politiek. Zij is namelijk in 7 jaar tijd de vijfde wethouder die, ieder om verschillende redenen, voortijdig de politieke arena verlaat. In de bestuursperiode 2018-2022 stapten 3 wethouders op. Rolf Vullings (VVD) trad in 2018 als wethouder aan en hield het een jaartje later al voor gezien. Bea van Beers (PvdA) stapte per 1 januari 2020 op, haar partijgenoot Eline van Boxtel volgde haar op maar gooide eind september 2021 ook de handdoek in de ring.
In de huidige bestuursperiode zette CDA-wethouder Kees de Jong in oktober 2024 een punt achter zijn wethouderschap en nu amper 4 maanden later stopt ook Denise Kunst (Volkspartij Dongen). Nog afgezien van eventuele wachtgeldverplichtingen is het zeker niet goed voor de stabiliteit van het bestuur en ook het vertrouwen van de inwoners in de plaatselijke politiek wordt danig op de proef gesteld.
Verder met 3 of 4 wethouders?
Maar de wereld staat niet stil. We moeten door, ook in Dongen. De vraag dringt zich dan ook op ‘hoe nu verder’. Denise had een omvangrijke en zware portefeuille met o.a. het sociaal domein en onderwijs. Moet er weer een andere wethouder (wellicht van ‘buitenaf’) komen voor een jaar (volgend jaar in maart zijn er verkiezingen) of gaan de drie overgebleven wethouders de taken verdelen? Ook daar zullen de oppositiepartijen VVD, D66 en DongenPlus wat van vinden. Want die stonden bij het begin van deze bestuursperiode al bepaald niet te springen om een vierde wethouder. Dat wordt dus zeker ook nog een punt van discussie in de raad. Net zoals de financiële positie van de gemeente; Dongen staat er na jaren van beknibbelen en ombuigen weer gezond voor, maar met miljoenen aan tegenvallers kunnen de zwarte cijfers zomaar weer eens snel rood worden. Maar misschien wel de hamvraag van dit moment: wie durft dit dossier nog op te pakken?