Met de toezegging van wethouder René Jansen dat onderzocht gaat worden of er mogelijkheden zijn om (als deeloplossing) kamergewijze verhuur toe te staan voor de opvang van Oekraïense ontheemden op Vaartweg 89-91, eindigde donderdagavond na middernacht een levendig debat. Jansen heeft na het vertrek van wethouder de Jong eerder deze week deze kwestie in zijn portefeuille
Wat is het geval?
Aan de Vaartweg in Dongen-Vaart (een voormalige jongensschool) worden 18 Oekraïners opgevangen, maar de gemeente wil dat zij naar het voormalige broederhuis Glorieux gaan verhuizen. De gemeente wil de opvang namelijk centraliseren op twee locaties: Glorieux en de woningen van GGZ aan de Heuvelstraat. Bovendien voldoet de locatie op Dongen-Vaart volgens de gemeente niet aan de eisen voor langdurige opvang. Maar de Oekraïners willen helemaal niet verhuizen, en ook hun begeleiders en tevens beheerders willen de opvang graag voortzetten. Maar de gemeente heeft het contract per 1 juli al opgezegd.
Motie
In een extra raadsvergadering op 26 september over deze kwestie werd een motie ingediend met de opdracht aan de wethouder om te zoeken naar aangepaste mogelijkheden (wat is er wèl mogelijk op die locatie?). Het College kwam daarop na een tweede uitvoerig onderzoek tot de conclusie dat er geen enkele mogelijkheid was om langdurige opvang van Oekraïners aan de Vaartweg op een verantwoorde, veilige en gezonde manier voort te zetten. Het College stuurde de gemeenteraad als antwoord op de motie een raadsinformatiebrief met deze strekking. Donderdag werd deze reactie in de gemeenteraad besproken
Verwarring
Typerend voor deze avond was de verwarring die er na afloop bij de toehoorders, waaronder de beheerders van de betreffende opvanglocatie, bleek te bestaan over wat er nu eigenlijk was afgesproken. Een aangenomen motie over meer controle bij de vermeende intimiderende begeleiding van Oekraiense vluchtelingen op (met name) de locatie Glorieux, meerdere schorsingen, twee afgewezen moties, oplopende diverse verwijten en een mondelinge toezegging van de wethouder waren het uiteindelijke resultaat van een enerverende avond.
Spreekrecht
Het debat werd voorafgegaan door het spreekrecht waarvan een omwonende gebruik maakte. Deze spreker meldde zich voor de tweede maal en probeerde de gemeenteraad duidelijk te maken dat het nog langer gedogen van de huidige situatie wat hem betreft geen optie was wegens de inbreuk op de privacy op zijn perceel. Opvallend was volgens de inspreker het feit dat hij als direct omwonende niet benaderd was tijdens het onderzoek terwijl in de motie wel de opdracht aan het college was opgenomen om contact te zoeken met de omwonenden. In hun reacties dankten de partijen de inspreker uit beleefdheid voor zijn inbreng, maar verder viel op dat de woorden van de inspreker de rest van de avond geen enkele rol speelden.
Teleurstelling en frustratie
De oppositiepartijen hadden de messen geslepen en maakten al snel duidelijk dat wat hen betreft de motie zeker nog niet 'afgedaan' is, zoals het college stelde. "We hebben in de motie gevraagd wat wèl mogelijk is met betrekking tot de opvang van Oekraïense ontheemden in Dongen-Vaart en het enige wat we als antwoord krijgen is een opsomming van de ónmogelijkheden. aldus Jan Kennekens van DongenPlus+. Ook Marieke Schouten (D66) en Perry Wens (VVD) hadden geen goed woord over voor de reactie van het College van B & W op de motie. "Ik sta hier met een knoop in mijn maag" aldus Marieke Schouten. "Onze opdracht aan u was om te zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Het antwoord waar u mee komt zorgt bij ons alleen maar voor teleurstelling en frustratie. We vragen ons serieus af of het College ons eigenlijk wel wílde begrijpen. Met woorden van gelijke strekking verwoordde Perry Wens de mening van de Dongense VVD. "U is gevraagd om een maximale inspanning te doen. Wij zijn echt niet te spreken over de moeite die u gedaan heeft en zien bovendien dat de dorpsraad, een van de partijen die betrokken is in het proces, het niet eens is met uw bewoordingen en conclusies. Deze motie is voor ons dan ook niet afgedaan!"
Laatste woord?
De oppositie zag wel degelijk mogelijkheden om tot een oplossing te komen maar werd er door CDA fractievoorzitter Stijn Sips fijntjes op gewezen dat een gemeenteraad niet in alle gevallen het laatste woord heeft. Het aantal mogelijke oplossingen is volgens hem dan ook beperkt. "De motie is op zich goed uitgevoerd maar we moeten wel oog hebben voor de menselijke kant van het verhaal. De vraag blijft 'hoe kan het wèl?' Er zijn diverse mogelijkheden om uit deze patstelling te komen maar niet bij al deze routes heeft de gemeenteraad de bevoegdheid om te beslissen. Het lijkt me dan ook niet verstandig om daar op in te zetten. Wat wèl zou kunnen is het College vragen om te onderzoeken of kamergewijze verhuur op deze locatie onder voorwaarden toegestaan zou kunnen worden. "
Motie of toezegging
Een laatste poging van D66 fractievoorzitter Marieke Schouten om het CDA aan haar kant te krijgen door een voorliggende motie aan te passen had geen succes . "Ik wil voorkomen dat we deze avond zonder motie afsluiten waardoor deze zaak als afgedaan beschouwd wordt" aldus Schouten. CDA fractievoorzitter Stijn Sips ging er niet in mee. De motie haalde het dan ook niet, want naast het CDA stemde coalitiepartner Volkspartij Dongen tegen. Sips nam genoegen met de toezegging van de wethouder om de mogelijkheid te onderzoeken om kamergewijze verhuur toe te staan voor de Oekrainse ontheemden op Vaartweg. "Een mondelinge toezegging heeft wat mij betreft dezelfde waarde als een ingediende motie. De wethouder zal hier ook opvolging aan moeten geven" aldus Sips.
Een termijn waarbinnen gereageerd moet worden is aan de wethouder overigens niet opgelegd. Met het herfstreces en de vergaderingen over de gemeentelijke begroting in het verschiet, lijkt het erop dat de eerstvolgende mogelijkheid om deze kwestie te bespreken in de gemeenteraad de raadsvergadering van donderdag 28 november is. Of er voor die tijd nog ontwikkelingen zijn, is dus afwachten.