Kan Dongen zelfstandig blijven? Aanvaring in raad tussen D66 en Volkspartij Dongen

11 nov , 16:12 D'n Ham Vandaag
enoqgpsw2936fma97j9wex1wt gemeentehuis1
Zo af en toe laait het waakvlammetje weer even op in de gemeenteraad. Kan Dongen wel of niet zelfstandig blijven?
De Volkspartij Dongen is daar het meest uitgesproken over. Voor die partij is er geen twijfel: Dongen moet zelfstandig blijven. Andere partijen denken daar iets genuanceerder over en vinden dat Dongen snel op zoek moet naar partners (lees: andere gemeentes) om intensief mee samen te werken. De aanhoudende personeelskrapte speelt daarbij een grote rol, want daardoor blijft nieuw beleid te lang op de plank liggen of komt het zelfs helemaal niet van de grond.
Door: Bernadette Klerx
Clash
Bij de begrotingsbehandeling vorige week was het weer eens raak. Directe aanleiding was de conclusie van Volkspartij Dongen-fractievoorzitter Cees Zwaal dat Dongen weer genoeg geld heeft en dus een zelfstandige gemeente kan blijven. ‘Het versterkt ons standpunt dat we Dongen als zelfstandige gemeente kunnen behouden. Hier zijn we zeker trots op,’ stelde hij tevreden vast. Het zorgde voor een lichte clash tussen de Volkspartij Dongen en D66. Want die partij zag dat toch echt anders.
Kwetsbare organisatie
‘Wij vinden de financiële situatie behoorlijk kwetsbaar en bij zelfstandigheid gaat bij ons om veel meer factoren dan alleen maar geld. Als je kijkt naar de grote opgaven waar we voor staan, dat vacatures lastig in te vullen zijn, de hoge graad van inhuur, dan lijkt het erop dat we op veel gebieden een heel kwetsbare organisatie zijn. En dan kunnen we wachten tot het breekt of we tonen lef en onderzoeken alternatieven, zoals het versterken van de ambtelijke samenwerking met andere gemeente wat veel omringende gemeentes al gedaan hebben. Dus wat ons betreft wachten we niet, maar gaan we eens goed analyseren of zelfstandigheid op deze manier wel haalbaar is voor de toekomst’, stelde fractie -voorzitter Marieke Schouten voor.
Vertrouwen
Maar Zwaal was niet zo snel van zijn stuk te brengen. ‘Ja, Dongen kan zelfstandig blijven. Dat staat in ons programma en ik denk dat we op de goede weg zijn. We hebben ook het volste vertrouwen dat het gaat lukken om alle vacatures in te vullen’, reageerde hij.
We kunnen het niet alleen
En daar sloeg Schouten weer op aan. ‘U heeft toch ook gemerkt dat een hoop zaken niet opgepakt zijn door personeelskrapte, dat we stukken te laat aangeleverd krijgen. Je kunt toch niet zeggen: we hebben wat geld op de bank, dus het gaat wel lukken. We moeten echt kijken naar nauwere samenwerkingsverbanden, want we kunnen het gewoon niet alleen. Samenwerking betekent ook niet dat je je zelfstandigheid opgeeft’, voegde ze er nog maar aan toe.
Zwartgallig
Zwaal reageerde enigszins verbaasd. ‘Wij zijn ook voor samenwerking. Als we daarmee voordeel voor onze inwoners kunnen halen, moeten we dat zeker doen, maar wij zien het allemaal niet zo zwartgallig als u. En die laatste opmerking leidde weer tot de volgende aanvaring. Schouten: ’Wij zijn niet zwartgallig, u bent vooral te rechtlijnig. U wil die zelfstandigheid maar op papier hebben staan, maar wij zijn veel flexibeler. Als gemeentelijke teams over meerdere gemeentes ingezet kunnen worden, hebben we een veel grotere flexibele schil en dan zijn we toch nog steeds zelfstandig. Wij willen ook niet naar Tilburg, maar wij willen af van het idee dat alles maar moet blijven zoals het is. Want dat is niet altijd het beste voor onze inwoners. Andere gemeentes werken al wel samen, zoals Alphen, Gilze-Rijen en Baarle-Nassau en Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk. Onze angst is een beetje dat wij straks als enige overblijven en dan hebben we inderdaad alleen nog maar de keuze tussen Tilburg of Oosterhout.’
Behouden Dongens DNA
Zwaal benadrukte nog eens dat voor de Volkspartij Dongen het behoud van de eigen identiteit, het Dongens DNA, de hoogste prioriteit heeft bij de discussie over zelfstandigheid. Maar ook die uitspraak leverde weer een nieuwe confrontatie op. ‘ ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart hebben toch ook hun eigen identiteit behouden. En die horen allemaal bij één gemeente Dongen. Waarom zou je dan in een groter verband niet je eigen identiteit kunnen behouden?’, was het weerwoord van Joeri de Jong (D66).
En Bas Evegaars van DongenPlus deed er ook nog een schepje bovenop. ‘Als het gaat om behoud van DNA, dan staat dat samenwerking totaal niet in de weg. Er zijn zelfs dorpen die al volledig gefuseerd zijn met grotere gemeentes en waar het dorpskarakter juist nog beter is geworden, wist hij te vertellen.
Verbazing
Zwaal stak zijn groeiende verbazing niet onder stoelen of banken. ‘Ik snap deze hele discussie niet. Wij willen echt wel samenwerken Dat vinden wij prima, naar wij willen als Dongen wel met een eigen gemeenteraad onze keuzes kunnen blijven maken voor onze inwoners,’ gaf hij nog maar eens aan.
Slim samenwerken
Burgemeester Slagboom had het laatste woord en bracht nog enige rust. ‘Ik proef bij de raad zorgen over de personeelskrapte. De arbeidsmarkt is nog steeds moeilijk, maar tot nu toe is het ons nog steeds gelukt om vacatures in te vullen met goede mensen. En we gaan ook slim samenwerken en dat is echt anders dan zelfstandigheid opgeven. We hebben het helemaal niet over een fusie of wat dan ook. In de nieuwe toekomstvisie gaan we verder in op de vraag: Wat voor gemeente willen we zijn?‘