Hoe moet Dongen er in 2040 uit zien? Wat voor gemeente willen we zijn? Dat moet duidelijk worden in een nieuwe toekomstvisie. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners, zo is de bedoeling.
Van maart tot en met juni is de Dongenaar aan zet. En om echt zo veel mogelijk mensen te bereiken en mee te laten denken, gaat de gemeente allerlei speelse manieren inzetten om de Dongenaar bij deze toekomstvisie te betrekken. Inmiddels is daar een uitgebreid Plan van Aanpak voor gemaakt.
Door: Bernadette Klerx
Breed, bont en boeiend
Het Plan van Aanpak heeft niet voor niets de titel ‘Breed, bont en boeiend’ meegekregen. Want de gemeente vindt het belangrijk dat mensen uit alle lagen van de Dongense samenleving hun stem laten horen. Van jong tot oud, inwoners, ondernemers, vrijwilligers, scholieren; als het aan de gemeente ligt, doet iedereen mee en mag iedereen zijn dromen en wensen spuien. En om ervoor te zorgen dat de Dongenaar ook daadwerkelijk in actie komt, heeft de gemeente gekozen voor een speelse en laagdrempelige aanpak. Kortom, het moet ‘fun’ zijn om mee te denken over de toekomst.
Van straatinterview tot elftalspel
In het Plan van Aanpak ‘onthult’ de gemeente al een paar van die speelse manieren. Zo wil ze straatinterviews houden om naar de wensen van de Dongenaar te vragen. Die wensen worden dan op een groot doek geïllustreerd door een sneltekenaar. Dat doek wordt in het gemeentehuis geëtaleerd. Daarnaast komt er een toekomstzuil, die uitleg geeft over het proces en de inhoud van de toekomstvisie. Bezoekers worden dan uitgenodigd om hun ideeën daarbij te schrijven, zodat het een ‘levend’ project wordt.
Met zogenaamde elftalspellen worden specifieke doelgroepen uitgenodigd om na te denken over bepaalde thema’s: bijvoorbeeld 11 jongeren én 11 ouderen die samen praten over wonen in Dongen. Een leegstaand winkelpand kan creatief ingericht worden als informatie- en reflectieplek voor inwoners en ondernemers. Met ruime openingstijden, kan iedereen laagdrempelig binnenlopen bij deze winkel en zodoende informatie ‘shoppen’ over de toekomstvisie, zo is de gedachte.
Daarnaast wordt ook nog ingezet op huis-aan-huis-communicatie door inwoners te informeren over de stand van zaken van het proces. De gemeente denkt op deze manier een breed draagvlak te krijgen, dat voldoende input oplevert voor de inhoud van de toekomstvisie. Die inhoud wordt dan na de zomervakantie geschreven. De gemeenteraad moet dan uiteindelijke in het najaar de nieuwe toekomstvisie vaststellen.
Brede steun
De commissie Bestuur heeft deze week het Plan van Aanpak besproken. En dat kreeg brede steun, waar burgemeester Slagboom weer heel blij mee was. Alleen DongenPlus deelde het enthousiasme van de commissie niet. Die partij vond dat er te weinig aandacht was voor de inwoner. ‘Dit Plan van Aanpak schiet zijn doel voorbij, de inwoners staan niet op de eerste plek. Ik heb toch de indruk dat de visie vooral door ambtenaren wordt ingevuld,’ was de kritiek van Bas Evegaars.