Stichting Buurtgezinnen is vanaf 1 december 2024 actief in Dongen. Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt.
Debora van Beek is coördinator voor de gemeente Dongen. Ze is een echte geboren en getogen Dongenaar en heeft jarenlang als juf op een aantal basisscholen in Dongen en 's Gravenmoer gewerkt. Naast haar inzet voor Buurtgezinnen werkt ze als (kinder)coach vanuit haar eigen praktijk. Debora vertelt wat Buurtgezinnen is en wat Dongense gezinnen eraan kunnen hebben.
“Buurtgezinnen koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Dit voorkomt dat problemen verergeren en zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin.”, legt Debora uit. Stichting Buurtgezinnen is opgericht in 2015 en is inmiddels in 135 gemeenten in Nederland actief. Er werden al meer dan 6.000 matches tussen gezinnen gemaakt.
Mooie start gemaakt
Debora: “Buurtgezinnen is een prachtig landelijk initiatief, wat nu dus ook in Dongen is gestart. En we hebben een mooie start gemaakt! Er zijn al meerdere gezinnen die zich hebben aangemeld. Als coördinator is mijn eerste missie om zoveel mogelijk naamsbekendheid te krijgen voor Buurtgezinnen in Dongen. Hoe meer mensen bekend zijn met Buurtgezinnen hoe meer kans er is dat gezinnen die steun kunnen gebruiken en gezinnen die die steun willen bieden, ons weten te vinden.”
Vraaggezinnen
“We werken met steungezinnen en vraaggezinnen”, vertelt Debora. “Een vraaggezin is een gezin dat hulp kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen. Problemen stapelen zich op en de emmer loopt snel over. Het lukt ouders dan niet altijd om voldoende tijd en aandacht aan hun kinderen te besteden terwijl ouders dit wel willen. Sommige ouders hebben geen familie en vrienden die ze dan in kunnen zetten. Voor deze ouders is er Buurtgezinnen. Met vraaggezinnen heb ik eerst een kennismakingsgesprek. Vervolgens kijk ik welk steungezin erbij past. Ik maak de match en begeleidt beide gezinnen maximaal twee jaar.”
Steungezinnen
“Een steungezin is een gezin, dat graag een ander wil helpen. Ook met vraaggezinnen heb ik eerst een kennismakingsgesprek. De steun kan uiteenlopen van een kind laten meedraaien op een vaste middag in de week tot regelmatig een weekend logeren. En van ouders een luisterend oor bieden en bijstaan bij moeilijkheden tot samen iets leuks doen met de kinderen. De meeste steungezinnen zijn iedere week of om de week een halve dag actief voor Buurtgezinnen. Welke steun een gezin biedt, hoeveel tijd ze erin steekt en op welke dagen, is afhankelijk van de mogelijkheden het steungezin. Je maakt hierover afspraken met het Vraaggezin onder leiding van de Buurtgezinnen-coördinator. ”
Opvoeden doen we samen
Ook wethouder Kunst is blij met de komst van Buurtgezinnen in de gemeente Dongen: “Het motto ‘Opvoeden doen we samen’ past perfect bij het Dongens DNA, want in Dongen ‘doen we alles samen’. Ik ben dan ook blij dat dit mooie initiatief is gestart in onze gemeente. Elke ouder kent wel momenten dat het opvoeden even zwaar valt. Als je daarbij nog andere problemen hebt en geen familie of vrienden hebt waar je op terug kunt vallen, dan is Buurtgezinnen een fijne oplossing. Ik hoop dat gezinnen in Dongen die het nodig hebben, zich aanmelden bij Buurtgezinnen.”
Geen jeugdzorg
Buurtgezinnen is geen jeugdzorg. Het is een onafhankelijke stichting die gezinnen bij elkaar brengt op vrijwillige basis.
Aanmelden?
“Als mensen zich willen aanmelden als Steungezin of Vraaggezin kunnen ze rechtstreeks contact met mij opnemen via 06 109 66 821 of [email protected]”, sluit Debora af. Mensen kunnen mij ook volgen via Facebook en Instagram.