Verenigingshal komt dichterbij

Foto:

Uit een raadsinformatiebrief, die deze week aan de gemeenteraadsleden is verzonden, blijkt dat het College van B & W de laatste tijd intensief bezig is geweest om de mogelijkheden te onderzoeken tot het realiseren van een structurele werk- en opslagruimte voor Dongense verenigingen en maatschappelijke initiatieven. ofwel een Samenwerkplaats, in de volksmond beter bekend als ‘De Verenigingshal’.

De uitdaging
“Een aantal verenigingen en maatschappelijke initiatieven in Dongen is zoekende naar een structurele werk- en opslagruimte. Het probleem van het gebrek aan een structurele werk- en opslagruimte bestaat al jaren en verschillende keren is een tijdelijke oplossing gevonden, bijvoorbeeld door de pilot Verenigingshal in de periode 2017-2020.” aldus het College. “Tot een structurele oplossing is het echter tot op heden niet gekomen. Stichting Verenigingshal Dongen is samen met de gemeente zoekende naar een structurele oplossing en de gemeenteraad heeft het college verzocht om verschillende scenario’s uit te werken om te komen tot een permanente oplossing en de uitkomst te delen met de raad in het eerste kwartaal van 2022”

Locatie-onderzoek
Het College heeft de handschoen opgepakt: “Er is in de afgelopen periode intensief gezocht naar geschikte locaties voor het realiseren van De Samenwerkplaats voor Dongen. Er is gekeken naar vele locaties in en om Dongen, waarbij zowel bestaande bouw als mogelijke nieuwbouwlocaties de revue zijn gepasseerd. Al deze verkenningen leidden echter tot de conclusie dat er obstakels, bezwaren of andere aspecten waren die de realisatie onmogelijk en/of onwenselijk maakten. De enige gevonden haalbare locatie is aan de Danielsweg, op het toekomstige bedrijventerrein Tichelrijt 3 dat daar gerealiseerd gaat worden. Het college is bereid om op deze locatie, na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan “Danielsweg”, een perceel met een oppervlakte van circa 3.000 m² te willen verkopen ten behoeve van de realisatie van De Samenwerkplaats van Dongen.”

De hal aan de Danielsweg, die in enkele scenario’s genoemd wordt (foto: Google Streetview)

De scenario’s
Binnen de locatiekeuze aan de Danielsweg op bedrijventerrein Tichelrijt 3 zijn volgens het College vier diverse scenario’s uitgewerkt. Dit zijn:

1. Gebruik van de bestaande hal (Danielsweg 1) op de bestaande locatie als De Samenwerkplaats van Dongen.
2. Gebruik van de bestaande hal op een andere locatie binnen Tichelrijt 3 als De Samenwerkplaats van Dongen, waarbij de hal deels geïsoleerd wordt.
3. Gebruik van de bestaande hal op een andere locatie binnen Tichelrijt 3 als De Samenwerkplaats van Dongen, waarbij de hal volledig geïsoleerd wordt.
4. Nieuwbouw van De Samenwerkplaats van Dongen op een nieuw perceel binnen Tichelrijt 3

Scenario 1 is naar oordeel van het college niet wenselijk c.q. haalbaar. De hal op de huidige locatie geeft een behoorlijke beperking in de verkaveling van Tichelrijt 3. Bovendien moet door de huidige situering van de hal in dit scenario een groter perceel aan De Samenwerkplaats van Dongen worden toegekend. Dit is onwenselijk vanwege de nodige meerinvestering in de grond en het gaat in tegen het principe van zuinig ruimtegebruik.

Scenario 2, 3 en 4 worden wel als haalbaar beschouwd. Daarbij lijkt scenario 4 het meest kansrijk te zijn. Dit scenario vraagt echter wel de hoogste investering. De meerinvestering ten opzichte van scenario 2 en 3 is echter beperkt. Omdat nieuwbouw vele voordelen geeft ten opzichte van hergebruik van de huidige hal heeft dit de voorkeur. Scenario 2 en 3 blijven echter ook realistisch en het onderzoeken waard.

C.V. Oorzaok Draank bouwt aan de wagen voor de optocht van 2019 in de tijdelijke bouwhal. Deze hal kan inmiddels niet meer door bouwploegen gebruikt worden. 

Financiën
De geraamde investeringskosten die gepaard gaan met scenario 2, 3 en 4 variëren tussen de circa € 750.000 en € 800.000. Deze investeringen betreffen de aankoop van grond (circa € 400.000) en het bouwen (of verplaatsen en verbouwen) van een hal en het inrichten van het terrein (afhankelijk van scenario circa € 350.000 tot € 400.000).

Voor de bekostiging van deze investeringen hebben de initiatiefnemers een financier gevonden in de vorm van Stichting Ontwikkelingscentrum Dongen (Stichting OCD). Stichting OCD heeft toegezegd substantieel te willen financieren in De Samenwerkplaats voor Dongen door de grond aan te kopen en een schenking te doen ter financiering van een deel van de bouw. Stichting OCD wil echter niet de enige financier zijn en doet daarom ook een beroep op de gemeente en eventuele andere sponsoren om een financiële bijdrage aan dit initiatief te leveren.

Het resterend te financieren bedrag bedraagt nog circa € 150.000. Hiervoor kunnen de initiatiefnemers een (hypothecaire) geldlening zoeken. Met deze geldlening en aflossing gaan echter kosten gepaard. Deze maken onderdeel uit van de totale exploitatielasten.

Naast de dekking van de financieringskosten van € 150.000 dient ook rekening gehouden te worden met andere exploitatielasten zoals verzekeringen, kosten nutsvoorzieningen en onderhoudskosten. De totale exploitatielasten zijn geraamd op circa € 27.000 per jaar (inclusief de rente en aflossing van de lening à € 150.000). Hiervan wordt door de verschillende deelnemers een bedrag van circa € 14.000 per jaar gedekt in de vorm van huur. Er resteert derhalve een exploitatietekort van circa € 13.000 per jaar.

De gemeente wordt gevraagd om dit exploitatietekort te financieren. Het is aan een nieuw college en de nieuwe raad om daar verdere uitspraken over te doen. Dit onderwerp zal daarom ook betrokken moeten worden bij het takendebat, zodat in de totaalafweging van gemeentelijke taken door de gemeenteraad een integrale afweging gemaakt kan worden. Vervolgens moet het onderwerp meelopen in het reguliere begrotingsproces.

Daarbij geldt dat indien de gemeente deze jaarlijkse financiële bijdrage doet, dat voldoende is om invulling te geven aan de voorwaarde van Stichting OCD met betrekking tot de medefinanciering van dit initiatief.

Het vervolg
Stichting Verenigingshal Dongen en de gemeente blijven de komende periode nauw samenwerken aan De Samenwerkplaats van Dongen. Drie essentiële onderdelen in de verdere uitwerking zijn:

a. Het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan “Danielsweg”. Dit is noodzakelijk om tot feitelijke realisatie over te kunnen gaan;
b. De financiën. Om tot een haalbaar project te komen dient sprake te zijn van een financieel sluitend plan.
c. De definitieve scenariokeuze.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen