AutoMaatje straks ook in Dongen

Foto: De Dalfser Marskramer

Als je niet meer zo mobiel bent, word je wereld snel kleiner en zo kun je in een isolement raken. Nederland telt ruim vier miljoen ouderen en een kwart van hen voelt zich eenzaam. Geen vervoer betekent dat meer dan een miljoen mensen in een isolement terechtkomen. Stichting Welzijn Ouderen Dongen, ANWB en gemeente Dongen starten daarom in februari 2019 met een nieuwe vervoersservice voor én door eigen inwoners: ANWB AutoMaatje Dongen. Dit geeft mensen de mogelijkheid om een actiever leven te leiden. Het heeft zich al in ruim 30 gemeenten bewezen.

Kern van ANWB AutoMaatje Dongen is dat vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding vervoeren. ANWB AutoMaatje Dongen is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan vervoer, maar zelf niet kunnen rijden of fietsen, het openbaar vervoer niet kunnen gebruiken en ook niemand hebben in de naaste omgeving om op terug te vallen.

Door wie?
Vrijwilligers zullen het ritje naar de huisarts, tandarts, winkel, fysiotherapeut, apotheek of gemeentehuis gaan verzorgen. Maar ook voor een afspraak bij de kapper of pedicure of voor een ritje naar een vriend(in) kan AutoMaatje worden ingeschakeld. De coördinatie wordt verzorgd door vrijwilligers en een coördinator van SWOD.

Hoe werkt het?
Wie vervoer nodig heeft, kan twee dagen van tevoren per mail of telefonisch contact opnemen met de coördinator van de lokale ANWB AutoMaatje bij SWOD. Die zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die de aanvrager op het door hem of haar gewenste tijdstip kan rijden. De coördinator belt terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger gaat rijden. Klanten betalen 30 cent per kilometer aan de chauffeur. Eventuele parkeerkosten komen voor rekening van de aanvrager.

Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitstapje zal deze vaak bij de aanvrager blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreekt hij met de vrijwilliger af wanneer deze weer klaarstaat voor de terugreis. De vergoeding wordt rechtstreeks aan de vrijwilliger betaald.

Chauffeurs gezocht
AutoMaatje zoekt vrijwillige chauffeurs. Als vrijwilliger kunt u degene zijn die deze kans aan minder mobiele Dongenaren biedt. U brengt minder mobiele buurtgenoten naar hun bestemming. Met uw eigen auto en tegen een kleine kilometervergoeding. Elke rit betekent een nieuw sociaal contact en elke vraag is weer anders. U biedt een luisterend oor en gaat soms mee naar een afspraak.

We zoeken vrijwilligers die in de gemeente Dongen wonen en een auto en geldig rijbewijs hebben. Chauffeurs moeten daarnaast minimaal een WA-verzekering hebben met dekking voor inzittenden. De auto moet gekeurd zijn (APK). Er kan om een Verklaring omtrent Gedrag worden gevraagd. U hoeft geen lid van de ANWB te zijn. U kunt zelf aangeven wanneer en hoe vaak u beschikbaar wilt zijn. De vergoeding is 30 cent per gereden kilometer en wordt rechtstreeks met de gebruiker verrekend. Aanmelden kan bij de SWOD via [email protected] of 0162-375296.

De ANWB, SWOD en de gemeente Dongen bundelen nu hun krachten. Zij krijgen daarbij hulp van anderen, zoals de KBO-kring Dongen en ContourdeTwern. Samen willen ze ervoor zorgen dat Automaatje ook in Dongen een succes wordt.

Reacties

article
103827
Als je niet meer zo mobiel bent, word je wereld snel kleiner en zo kun
https://dongen.nieuws.nl/geen-categorie/20190118/automaatje-straks-ook-in-dongen/
2019-01-18T11:21:41+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2017/12/22113514/automaatje.jpg
Geen categorie