Uniek concert kozakkenkoor in Laurentiuskerk

Foto:

Op zaterdag 22 december 2018 geeft het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor (EBKK) onder leiding van Paul Kempers een uniek concert in de Sint-Laurentiuskerk in Dongen.

Het EBKK zingt zowel Byzantijnse- als Kozakkenliederen en is in staat, deels aangevuld met solisten, uitvoeringen te geven met een verschillend karakter.Voor dit concert is een aantrekkelijk programma samengesteld. Er worden o.a. het Otsje Nash (Onze Vader) en het Wolgalied gezongen. Daarnaast zullen er ook kerstliederen ten gehore worden gebracht. Gehuld in authentieke kleding garandeert het koor een onvergetelijke avond.

Het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor
Het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor (EBKK) werd in 1987 opgericht. Het eerste optreden was op 20 november 1987 in een verzorgingshuis in Glanerbrug. Inmiddels geeft het EBKK ongeveer 20 concerten per jaar in binnen- en buitenland. Op 3 november jl. was het 600e concert.

Hoewel ieder concert uniek is hebben een aantal optredens om verschillende redenen veel indruk op de koorleden gemaakt. Met de vermaarde zanger Iwan Rebroff werd een concerttournee door Nederland gemaakt en er waren concertreizen in België, Duitsland, Luxemburg en Tsjechië. Verder nam het koor in het jaar 2000 deel aan de herdenkingsbijeenkomst n.a.v. de vuurwerkramp in Enschede en het ‘Dankeschön-Konzert’ in Epe (Duitsland) als erkentelijkheid voor de inzet van de Duitse brandweercorpsen bij de vuurwerkramp. Het optreden in het voormalige concentratiekamp Buchenwald (Duitsland) heeft een diepe indruk gemaakt op de koorleden.

Het koor heeft ca. 25 leden en staat onder leiding van dirigent Paul Kempers. Hij heeft door zijn bezielende professionele instelling het koor gedurende twintig jaar tot een homogene groep gesmeed.

Het repertoire van het EBKK is, zoals de naam van het koor al aangeeft, erg gevarieerd. Tijdens concerten worden in het eerste deel van het optreden Byzantijnse liederen gezongen. Byzantijnse muziek is de sacrale zang van de christelijke kerken die de orthodoxe traditie volgen. Oude Joodse en Griekse elementen zijn hierin terug te vinden. De kerngedachte bij deze oeroude geloofsmuziek is dat het om de heilige zang van engelen gaat. De schoonheid van deze muziek spreekt velen aan ook zonder dat men de taal begrijpt.

In het tweede gedeelte worden kozakkenliederen gezongen. Soms vederlicht in melancholieke liefdesliederen, dan weer breed en gespierd in vrijheidsliederen uit het strijdbare verleden van de kozakken.

Wat het EBKK zo bijzonder maakt is de harmonie van de verschillende stemgroepen in samenzang met een keur van solisten uit eigen gelederen. Het koor heeft een prachtige koorklank met in het hoge register de gevoeligheid van de tenoren, ondersteund door een basis van diepe bassen. Het ensemble is uiterst ‘wendbaar’. Binnen een enkel akkoord weet het koor van voluit naar fluisterzacht te gaan.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open om 19.30 uur.

Verkoop toegangsbewijzen
U kunt toegangsbewijzen voor het concert voor € 12,50 kopen bij:

  • Cigo Dongen, Looiersplein 30 in Dongen (vanaf maandag 19 november 2018).
  • Tijdens de Kerstmarkt op zaterdag 15 december van 16.00-21.00 uur in het centrum van Dongen.
  • Indien voorradig op 22 december bij de kerk á €15,00
  • online via de website: http://www.concert-ebkk-dongen.nl/verkoop-toegangsbewijzen/

De opbrengsten van dit concert komen ten goede aan stichting vrienden van het hospice de volckaert

Reacties