Modderige Scorpiocross prooi voor Ad de Jong

Zondag 15 november werd de vierde cross van het Global-E Crosscircuit Midden-Brabant gelopen, de Scorpiocross. De 50e editie alweer, wat een felicitatie waard is. Ondanks regen en wind stonden er toch weer 24 Atledo-ers aan de start in Oosterhout. Het stormachtige weer en de vele regen die was gevallen zorgden voor een modderig en op sommige stukken glad parcours. Precies het terrein waar Atledomaster Ad de Jong zich het meest thuis voelt.

Ad liet zondag zien dat hij momenteel in een geweldige vorm steekt. Na twee tweede plaatsen en een eerste plaats in de voorgaande crossen was hij afgelopen zondag weer de snelste in de categorie mannen masters 65+. De mannen in deze categorie moesten zes rondes afleggen om in totaal 7.660 meter te lopen. Zoals altijd bouwde Ad zijn race zorgvuldig op. De eerste twee rondes liep hij wat behoudend om vervolgens met een versnelling zijn concurrenten achter zich te laten. Ad weet technisch en tactisch lopen om te zetten in snelheid. Een geweldige prestatie van deze 67 jarige Dongenaar. Door zijn overwinning gaat Ad aan de leiding in het Crosscircuit.

Renée Kramer was weer dapper onze enige deelnemer bij de meisjes B-pupillen. Zij liet zich door het herfstweer niet uit het veld slaan. Dank zij die mentaliteit kreeg ze afgelopen vrijdag nog de beker voor de gedeelde eerste plaats in het PR-klassement uitgereikt tijdens de Atledobingo. Bij de meisjes A-pupillen liet Danica Willemen zich evenmin door de weergoden weerhouden, al was ook zij de enige Atledobikkel in haar categorie. Bij de jongens A-pupillen werd de Atledo-eer door drie jongens verdedigd: Pepijn Wijnen was met zijn zesde plaats de snelste van hen, maar Milan Rosenbrand en Rav Riemslag mochten ook tevreden zijn met hu prestaties. Bij de junioren zagen we in Oosterhout maar twee Atledo-ers aan de start. Dat kan de volgende keer beter. Bij de jongens D-junioren was Bengt Kramer, net als zijn zusje eerder, de enige Atledo-er, maar ook hij toonde vechtlust. B-junior Jaïr van Winkel behaalde weer een podiumplaats. Nu was het zilver. Eerstejaars senior Benno Snepvangers ten slotte liep op de snelle korte cross naar een zevende plaats. Met iets langere puntjes in zijn spikes had hij wellicht wat sneller kunnen lopen. De kracht en conditie die hij hier mee opdoet zal zich in het volgende baanseizoen zeker uitbetalen.

Een opvallende Atledodeelnemer was zondag Timo Overman. Hij is pas kort lid van onze Atletiek-op-Maat-groep en hij loopt erg graag. Hij had tijdens de baantraining goed geoefend met trainer Johan Jacobs. In Oosterhout stond hij onder toeziend oog van trainster Monica Snepvangers voor het eerst aan de start van een cross en dat was best spannend. Hij verkende het parkoers met Scott Pols en Benno Snepvangers om daarna zijn twee rondes over 1.180 meter door de Oosterhoutse modder te lopen. Atleten van andere verenigingen kwamen wel eerder binnen, maar die waren ouder dan zestien jaar of zij hadden maar een rondje gelopen. Na enig juryberaad kreeg Timo zijn verdiende gouden medaille. Gefeliciteerd Timo en op naar een volgende cross.

atledo17112

De vrouwen senioren liepen samen met de vrouwen en mannen masters 7.660 meter. Lizanne Pijnenburg was de snelste, wat haar een vierde plaats bij de senioren opleverde. Na een moeilijke seizoenstart lijkt haar vorm terug te komen. In tijd werd ze kort daarop gevolgd door Marloes de Jong die medemaster Tamara Wouters een plaats voorbleef.

Helaas stonden er door blessures en andere verplichtingen geen mannen masters 35+ aan de start. Hierdoor gingen kostbare punten voor het Verenigingenklassement verloren. Bij de mannen masters 45+ was Atledo met vijf lopers vertegenwoordigd. Albert de Rooij liep in een goede opgebouwde race naar een keurige achtste plaats. Johan Flipsen werd tiende vlak voor Johan Jacobs, die in zijn eerste cross van het seizoen als elfde eindigde. Ben Barendse werd veertiende. Thomas Bernard maakte een opmerkelijke rentree na een jaar van blessureleed. In goede en constante race en werd uiteindelijk achttiende. Winnaar in deze categorie was trouwens een oude bekende. Ad Peeters keerde zegevierend terug op het terrein waar het voor hem ooit begon. Zijn eerste meters als clubatleet legde hij immers af bij Scorpio waarna hij met broer René deel ging uitmaken van de trainingsgroep onder leiding van Coen Pfrommer die Scorpio in Dongen opzette. Hieruit kwam in 1982 Atledo voort. In het kader van zijn rootstour heeft Ad onze eigen Atledocross in februari al vetgedrukt in zijn agenda staan.

Bij de mannen masters 55+ kwam Hens Koreman vijf seconden tekort voor een podiumplaats, maar het seizoen duurt nog even en zijn vierde plaats doet hopen op meer. Achter Hens werd Kees Vermijs vijfde en Jan van Liempt en Kees Pijnenburg complementeerden het veld namens Atledo. Bij de mannen senioren trotseerden Ralph Jacobs en Christian Le Sage de elementen gedurende ruim 10 kilometers. Het parkoers was inmiddels behoorlijk glad geworden. Zij werden in het sterke deelnemersveld respectievelijk zestiende en 21e.

Na vier wedstrijden bezetten onze senioren en masters in het Verenigingsklassement van het Global-E Crossicircuit Midden-Brabant nog steeds de tweede plaats achter de schijnbaar ongenaakbare Tilburg Road Runners. De volledige uitslag vind je hier. De standen in de individuele klassementen staan hier.

Volgende week staat de Warandeloop op het programma. Veel Atledo-ers laten deze cross, mede door het hoge inschrijfgeld, links liggen. De concurrentie is bij deze internationale toploop sterk, maar de ervaring leert dat er aardig wat punten voor het klassement van het regiocircuit kunnen worden behaald, omdat ook andere regionale lopers vaak verstek laten gaan. Sla je slag!