VV Dongen pakt drie belangrijke punten tegen EHC

Foto: Jeffrey Oomens

Om leuk voetbal te zien heb je twee ploegen nodig die willen winnen. Zondag 27 september was er maar een ploeg die dit wilde. VV Dongen volbracht de opdracht, want invaller Paul van Zon schoot in de 66e minuut de 0-1 binnen na een onberispelijk genomen strafschop. Door deze zege blijft VV Dongen samen met Vlissingen en DOSKO koploper in de Hoofdklasse B met 10 punten uit 4 duels.

Welgeteld 60 man publiek was getuige van een zeer matig duel. De 40 overgekomen toeschouwers uit Dongen offerden hun zondagmiddag op voor een afwachtende, tactische en slaapverwekkende vertoning. EHC startte met twee spitsen die vooralsnog uit een fout van VV Dongen werden opgezocht. Spitsen Starmans en Mahmoud waren bekend bij de staf van VV Dongen en andersom wisten de trainers van EHC waar VV Dongen gevaarlijk zou kunnen zijn.

Na slechts 5 minuten werden de intenties van EHC duidelijk. Niet verliezen en daarna kijken waar het schip strand. Keeper Job Bulters deed direct een duit in het zakje door op een irritante langzame wijze tijd te winnen, terwijl er nog 85 minuten gevoetbald moest worden. Het veld werd door de opstelling van EHC dermate klein dat de buitenspelers van VV Dongen amper ruimte hadden om de diepte te zoeken en tel daarbij op de ongeschoren grasmat in Hoensbroek; het maakte het geheel er niet leuker op.

Kansen weren er wel gecreëerd, maar op een of andere manier leken beide ploegen aan banden te liggen. Wanneer de VV Dongen defensie de bal 90 minuten lang naar elkaar had gespeeld om een 0-0 te bewerkstelligen was de doelstelling van EHC geslaagd geweest. Een doelstelling waarschijnlijk ingegeven door het feit dat EHC niet wil degraderen (?) en VV Dongen ambitie heeft om volgend jaar op Topklasse niveau uit te komen.

Gebeurde er dan nog wat in de eerste helft? Ja, want VV Dongen wilde wel, maar was niet bij machte om iets te forceren en door fouten in de opbouw kon EHC schaars uitbreken. Dat leverde gevaar op en het grootste angstmoment voor Dongen kwam door een afstandschot van Youssef Koubali. Met een venijnig hard schot vanaf 20 meter wist hij de lat te raken. Daarvoor waren er kleine kansen voor VV Dongen-spelers Floris Wouters en Glenn Kools.

De rust duurde langer dan verwacht toen bekend werd dat een van de grensrechters geblesseerd in de kleedkamer zou achterblijven. De commotie daaromheen gaf meer spanning dan de gehele eerste helft. Bij staking zou VV Dongen wederom anderhalf uur (enkeltje) moeten reizen om een tweede helft te spelen waar vooraf men al zou kunnen weten dat het een gelijke stand zou worden. Daar zat niemand op te wachten en gelukkig was er iemand die bevoegd was om de geblesseerde assistent te vervangen.

“We moesten van onze trainer behoudend voetballen.” Een speler van EHC zat teleurgesteld voor zich uit te staren nadat V Dongen in de tweede helft de drie punten veilig stelde door een benutte strafschop. Na een hoekschop van VV Dongen ontstond er een scrimmage voor het doel van EHC waar twee VV Dongen spelers de kans hadden om de bal binnen te schieten. De tweede poging werd door een speler van EHC met beide handen weggeschept, waardoor arbiter B. van Dongen niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. De net ingevallen Paul van Zon bewees zijn team een geweldige dienst door meedogenloos het pleit voor EHC te beslechten. (66e minuut 0-1)

Vanaf dat moment kwamen de Limburgers uit hun schulp, maar dat was natuurlijk veel te laat. VV Dongen hield gemakkelijk stand en nam op basis van intenties de buit mee in de bus naar Brabant.

Naderhand was er veel commentaar op de wijze waarop VV Dongen zichzelf had gemanifesteerd, maar trainer Ron Timmers was onverbiddelijk in zijn analyse: “ Het kan dan niet goed geweest zijn, maar ik ben blij met deze winst. Vorige seizoenen speelden we goed en hadden we niets. Nu is dat anders en natuurlijk ben ik niet tevreden over de uitvoering, maar daar gaan we dinsdag weer aan werken.”

Aanstaande zondag 4 oktober mag VV Dongen het opnemen tegen promovendus DESO. Aanvang op Sportpark de Biezen 14.30 uur.

door: Frank van Heteren

Reacties