Voorstellen regisseuse Swing-iT

Foto:

Van 30 oktober tot en met 2 november beleeft Dongen  dit jaar een uniek muzikaal spektakel: Swing-iT. Vanaf deze plek stellen we de regisseuse van dit mooie evenement aan u voor: Erna Weimar.

Erna is geboren en opgegroeid in Den Haag, maar woont inmiddels alweer 30 jaar in Dongen. Hoewel ze al op de middelbare school wist dat ze ‘iets met toneel’ wilde gaan doen, heeft het tot haar 32e geduurd voordat ze daadwerkelijk een theateropleiding ging volgen. 
Na een studie Nederlands, een computeropleiding en het schrijven van een toneeltekst, adviseerde een goede vriend en theatermaker haar om toch nog een theateropleiding te proberen.  Dit werd de vierjarige  HBO theater opleiding in Arnhem. Ze woonde toen al in Dongen en ging iedere dag op en neer. Het was een zware opleiding niet alleen door de reistijd maar ook door het confronterende karakter ervan. “Als 30 jarige ben je minder onbevangen dan wanneer je net van de middelbare school komt. Gelukkig zaten er in mijn jaar ook een aantal 25+ ers en konden we ons gevoel delen, bijvoorbeeld bij ongemakkelijke opdrachten zoals iemand verleiden of het geloofwaardig uitspelen van een groot en intens verdriet. Daarbij kritisch bekeken door 12 *klasgenoten” aldus Erna
Op de vraag wat zij een belangrijke eigenschap vindt van een regisseur, antwoordt Erna dat je goed moet kunnen kijken. Je moet zien wat er gebeurt. Maar je moet natuurlijk ook een goed beeld hebben van wat jij wilt dat er gebeurt, wat je daadwerkelijk wilt laten zien en wat je wilt overbrengen op je publiek. Met welk gevoel gaat het publiek naar huis, wat geef je ze mee. Ze werkt vanuit wat spelers zelf neerzetten en probeert van daaruit de kwaliteiten die iemand heeft te versterken.
Erna vindt dat je bij een speler uit moet gaan van de eigen kracht, dat je niet een rol aan iemand voor moet doen “Ik wil dat mensen waarachtig spelen. Niet nadoen en vooral niet denken dat je met een gek hoedje en een raar stemmetje al heel goed aan het toneelspelen bent. Toneelspelen is een vak en het is hard werken”.Inmiddels regisseert ze alweer 25 jaar. Vooral in de regio. Ze heeft in Oosterhout al een aantal keren gewerkt met een andere groep die deel gaat nemen aan Swing-iT: Cadans. Daarnaast doet ze veel projecten en voorstellingen van het Oelbert, de Volckaert, bij de Kunstkliek. Ook is ze actief als rollenspelacteur bij communicatietrainingen.
Ze vindt Swing-iT een uitdaging en een zeer interessant project waarbij ze een mooie show wil wegzetten. Middels haar regie hopelijk anders dan een traditioneel Promsconcert. Het zou echt jammer zijn dat bij zoveel inspanning en moeite, men zou komen tot iets traditioneels. Het mag en moet echt iets aparts worden.
Erna is blij dat ze de vrijheid krijgt van de initiatiefnemers om ideeën in te brengen. Hierbij geeft ze aan dat ze doorgaande lijnen mooi vindt, een vloeiende lijn tussen de muziekstukken. Liever zo weinig mogelijk presentatie tussendoor.
Als laatste vraag “heb je nog een droom op regiegebied?” antwoordt ze dat ze heel graag een mooi project wil realiseren op het kanaal bij het zwaaigat en een voorstelling in de Bergen. Maar nu eerst: Swing-iT!
Swing-iT kijkt in elk geval uit naar de bezielende bijdrage van Erna!