Paus laat kind ontvoeren

jan 24 , 17:30 Film
rapito
Maandag 6 mei vertoont Cinema Dongen de film ‘Rapito’ in theater De Volckaert.
In het Bologna van 1858 wordt in het gezin van de joodse Salomone Momolo en Marianna Mortara hun baby Edgardo ziek. Dienstmeid Anna maakt zich zorgen of het
jongetje wel in de hemel komt als hij dood gaat, omdat hij niet katholiek is. Daarom besluit ze hem stiekem te dopen door middel van een nooddoop, zodat zijn ziel gered kan worden. Edgardo wordt daarna weer beter en er lijkt niets aan de hand te zijn. Maar zes jaar later komt Pier Feletti, het hoofd van de kerk in Bologna, er achter dat Edgardo katholiek gedoopt is. Op gezag van de paus, die op dat moment tevens de vorst is van Bologna, geeft Feletti opdracht om Edgardo bij zijn familie weg te halen. Het zorgt voor een internationaal schandaal tegen de achtergrond van de eenwording van Italië.
Om Edgardo regelmatig te kunnen bezoeken belooft de kerk dat het jongetje in Bologna blijft, maar al snel wordt hij naar Rome gebracht, waar hij samen met andere van oorsprong joodse jongetjes een katholieke opvoeding krijgt, die hem moet voorbereiden op het priesterschap. De ouders proberen via de internationale media en andere joodse gemeenschappen aandacht te krijgen voor de ontvoering (‘Rapito’) van Edgardo.
Het hartverscheurende waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara wordt door regisseur Marco Bellocchio met veel visuele flair verfilmd. In zijn film zet Bellocchio scherp de tegenstelling neer tussen zijn wanhopige ouders Momolo en Marianna aan de ene kant en de kerkelijke autoriteiten, aangevoerd door paus Pius IX aan de
andere kant. Een tegenstelling die terugkomt in de indringende slotscene tussen Edgardo en zijn moeder Marianna.
Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl Let op: je kunt uitsluitend betalen met de bankpas.