Gepingpong met vluchtelingen

jan 24 , 17:00 Film
greenborder
Woensdag 15 mei vertoont Cinema Dongen de film ‘Green Border’ in theater De Volckaert.
De Poolse minister van justitie die de film in een tweet ‘nazi-propaganda’ noemt, de president die op tv een oproep doet de film te boycotten, de onderminister van binnenlandse zaken die eist dat filmtheaters, ter correctie op de inhoud, voorafgaand aan de vertoning een regeringsvideo draaien en tot slot de honderden doodsbedrei-
gingen uit recht-extremistische hoek aan het adres van de filmmaker. Zie hier de reactie van conservatief rechts op de film ‘Green Border’ van Agnieszka Holland.
Usnarz Gorny is een klein dorpje in Polen, vlak tegen de grens met Wit-Rusland waar een honderdtal mensen, vooral bejaarden, wonen. In augustus 2021 werd het dorpje wereldnieuws toen een groep van 32 Afghaanse en Irakese vluchtelingen er geblokkeerd raakten. Ze waren tot aan de grens gebracht op bevel van de Wit-Russische president Loekasjenko maar Polen weigerde ze binnen te laten. Aanvankelijk liet de Poolse overheid nog dokters, activisten en leden van de oppositie toe om polshoogte te nemen en de vluchtelingen voedsel en verzorging te verstrekken. Echter, na enkele dagen werd de regio hermetisch afgesloten en startte het gepingpong met de vluchtelingen tussen Wit-Rusland en Polen. Green Border is een indrukwekkende film die de kijker hardhandig wil wakker schudden en bewust wil maken van onze onverschilligheid tegenover menselijk lijden.
Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl Let op: je kunt uitsluitend betalen met de bankpas.