Gouden Kalf winnaar

Foto:

Woensdag 8 november vertoont Cinema Dongen de film ‘Sweet Dreams’ in theater De Volckaert.

De film van de Nederlands-Bosnische Ena Sendijarevi draait om het Nederlands koloniale verleden en speelt zich af op het aftakelende suikerbedrijf van Agathe (Renee Soutendijk) en haar man Jan (Hans Dagelet). Deze laatste heeft een relatie aangeknoopt met bediende Siti en zelfs een kind bij haar verwekt. Als Jan opeens komt te overlijden worden zoon Cornelis en diens hoogzwangere vrouw Josefien naar de tropen ontboden om het bedrijf over te nemen. Het enige doel van het stel is de erfenis veiligstellen; dan kunnen ze weer terug naar wat zij met arrogantie als de beschaafde wereld betitelen. De Indonesiërs zien echter hun kans schoon om in opstand te komen tegen de kolonialisten.

Als blijkt dat Jans bastaardzoon Karel de enige erfgenaam is van zijn vermogen zetten Cornelis en Josefien alles op alles om hem uit te schakelen.
Sweet Dreams vertrekt vanuit de aanname dat de kolonialisten de lakens uitdelen en zonder morren fabrieks- en plantagewerkers kunnen bevelen. Maar dit perspectief draait geleidelijk. Regisseur Sendijarevic vertelt het op een ogenschijnlijk luchtige maar onderhuids sarcastische manier, waarbij de Hollanders met hun moraal voortdurend te kakken worden gezet.

Er is gefilmd met heldere felle kleuren die sterk contrasteren met de zwarte humor en bittere thematiek. Door het opmerkelijke 4:3-beeldformaat voelt het alsof de randen van het scherm zijn afgesneden, om te verbergen wat buiten beeld en in de gedachten en verlangens van de personages daadwerkelijk omgaat. Sweet Dreams won maar liefst zes Gouden Kalveren waaronder die voor de beste film en is daarmee de terechte inzending voor de Oscars 2024.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl Let op: vanaf dit filmseizoen kun je uitsluitend betalen met jouw bankpas.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen