Zwijgen in alle talen

Foto:

Woensdag 3 mei vertoont Cinema Dongen de film “The Quiet Girl” in het theater De Volckaert.

Taal doet ertoe in deze verfilming van de novelle “Foster” van de Ierse auteur Claire Keegan. Juist omdat het verhaal, dat zich afspeelt op het Ierse platteland rond 1980, bevolkt wordt door zwijgzame mensen die hun zielenroerselen verborgen houden. Cáit (Catherine Clinch), de negenjarige hoofdpersoon naar wie de titel verwijst, is absoluut niet de enige stille persoon in deze film. Cáits zwijgen is een overlevingsstrategie. Hoe minder ze opvalt of haar uitgeputte moeder en alcoholistische vader in de weg loopt, des te kleiner is de kans dat ze doelwit wordt van hun woede aanvallen. De spanning loopt op nu er in het gezin opnieuw een baby op komst is en het toch al moeilijk blijkt om de eindjes aan elkaar
te knopen. Het biedt uitkomst dat de zorgen voor Cáit deze zomer worden uitbesteed aan haar tante Eibhlín (Carrie Crowley) en oom Seán (Andrew Bennett).

Net als Cáits ouders zijn haar oom en tante boeren. Verder is alles het tegenovergestelde van de situatie bij haar ouders. Er zijn geen andere kinderen, de oogst wordt tijdig binnengehaald en er is ruimte voor oprechte interesse. In deze omgeving van rust, reinheid en regelmaat ziet Cáit kans om uit haar schulp te kruipen.

The quiet girl is een gevoelig verhaal over een verwaarloosd meisje dat voor het eerst in haar leven zorg en liefde ontvangt. Ergens is deze film ook een lofzang aan de zwijgzaamheid. Geheel in stijl heeft regisseur Bairéad hiervoor slechts weinig woorden nodig.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van Cinema Dongen € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl

Reacties

Cookieinstellingen