Vrijheid in denken en liefhebben

Foto:

Maandag 15 mei vertoont Cinema Dongen de film “Joyland” in het theater De Volckaert.

Het debuut van Pakistaans regisseur Saim Sadiq heeft op meerdere vlakken potten gebroken. Joyland was de eerste Pakistaanse film die in première ging in Cannes en werd ook als eerste geselecteerd voor de shortlist van de Oscar voor Beste Internationale Film. De film behandelt dan ook geen evidente thema’s maar laat zien hoe de maatschappij iedereen druk kan opleggen. Dit leidde tot een vertoningsverbod door de Pakistaanse autoriteiten dat na (inter)nationale protesten werd teruggedraaid.

Haider maakt deel uit van een traditioneel Pakistaans gezin, is de jongste van twee zonen en wordt door zijn vader als minder succesvol aanzien. Zijn broer Kaleem verwacht namelijk zijn vierde kind met z’n vrouw Nucchi en hoopt op een zoon na drie meisjes. Haider daarentegen is getrouwd met de vrijgevochten Mumtaz en heeft geen kinderen. Haider zorgt mee voor de dochters van z’n broer en is daarom op zoek naar een baan. Die vindt hij als achtergronddanser in een lokaal erotisch theater dat geleid wordt door transdanseres Biba. Hij is hier open over naar zijn vrouw Mumtaz maar voor zijn traditionele vader verzwijgt hij dat. Het wordt pas een probleem als Haider verliefd wordt op Biba.

Deze kleurrijke film neemt uiteindelijk nog een onverwachte wending die nog maar eens de rollen in de Pakistaanse maatschappij duidelijk maken en niemand onberoerd zal laten.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van Cinema Dongen € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl

Reacties

Cookieinstellingen