Ode aan bioscoop

Foto:

Maandag 22 mei vertoont Cinema Dongen de film “Empire of Light” in het theater De Volckaert.

Je hoeft niet lang naar Hilary (Olivia Colman) te kijken om te zien dat ze ongelukkig is. Terwijl haar collega’s van de bioscoop met elkaar zitten te geinen, tuurt ze mistroostig voor zich uit. Ze heeft een affaire met haar manager (Colin Firth), maar van liefde noch lust is sprake. Als de weinige bezoekers de filmzaal hebben verlaten, sloft ze tussen de stoelen door om het vuilnis te verzamelen. Hilary is, zo valt tijdens een bezoek aan de huisarts op te maken, niet bepaald de persoon die ze ooit was. Daar komt verandering in als de veel jongere Stephen (Michael Ward) bij de bioscoop komt werken. Stephen staat nog aan het begin van alles en droomt van carrière als architect, wat een aanstekelijk effect op Hilary heeft. En net als zij is hij een buitenbeentje. Als zwarte jongen heeft hij het niet makkelijk in een gemeenschap die niet vrij is van racisme. De twee vinden troost bij elkaar – er bloeit misschien wel meer op dan alleen vriendschap.

De film speelt zich hoofdzakelijk af in en rond een een art-decobioscoop in de Engelse badplaats Margate; de warme gloed van ouderwetse neonlampen tegen een nachtelijke hemel, het diffuse licht van een loodgrijze lucht boven zee waar de zon nét niet doorheen prikt, prachtig gevangen door cameraman Roger Deakins. Hilary’s collega’s vormen een bontkleurige verzameling bijrollen, met name Toby Jones als de uiterst secure maar zachtaardige operateur Norman temidden van zijn celluloidprojectoren.

Empire of Light boeit van begin tot eind en heeft het mooie dat het telkens een net iets andere kant opgaat dan je verwacht en het je daardoor verrast en raakt.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van Cinema Dongen € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl

Reacties

Cookieinstellingen