Je hart breekt bij ‘Tori et Lokita’

Foto:

Woensdag 22 februari vertoont Cinema Dongen de film “Tori et Lokita” in het theater De Volckaert.

Net zoals Mike Leigh of Ken Loach hebben de Belgische broers Jean-Pierre en Luc Dardenne een patent op sociaal geladen films die je op het einde met een wrange nasmaak opzadelen. Je wordt niet vrolijker van hun films, maar iemand moet nu eenmaal deze verhalen vertellen en niemand die dat beter doet dan deze twee broers. Het zijn kleine feiten die vaak niet eens de krant halen, maar toch zijn ze stuk voor stuk onthutsend. Lotgevallen waar de maatschappij haar ogen voor sluit en zich diep voor zou moeten schamen.

De jonge Tori komt uit Benin en de wat oudere Lokita uit Kameroen. Beiden zijn twee vluchtelingen die wachten op hun papieren, maar keer op keer stoten ze op obstakels waardoor ze in het vizier komen van louche figuren die hen misbruiken. In het holst van de nacht worden ze gedwongen om drugs te verkopen waar ze nauwelijks een stuiver aan overhouden.
Alles is uiterst realistisch gefilmd en de camera zit zo op de huid van de personages dat het bijna een documentaire wordt waarbij de kijker zich een oncomfortabele voyeur waant. De spijkerharde realiteit is zo brutaal en choquerend dat elk woordje uitleg overbodig wordt. De aangrijpende beelden spreken voor zich.

Wederom slagen de Dardennes erin om sociaalrealisme te koppelen aan een spannend misdaadverhaal. Kwade tongen kunnen wel beweren dat Tori et Lokita niet meer is dan dertig jaar voortkabbelen op uniek vakmanschap, maar in barre tijden hebben we meer dan ooit behoefte aan films die ons een spiegel voorhouden.

Voorafgaande aan de filmvoorstelling geeft ‘Vluchtelingenwerk-Dongen’ een korte uiteenzetting over haar werkzaamheden
Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van Cinema Dongen € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl

Reacties

Cookieinstellingen