Het rechtvaardigen van een seriemoordenaar

Foto:

Woensdag 1 februari vertoont Cinema Dongen het waargebeurde “Holy Spider” in het theater De Volckaert.

Iran, 2001. Onderzoeksjournaliste Rahimi (Zar Amir-Ebrahimi) arriveert in Mashhad, de op een na grootste stad van het land. Hier gaat ze onderzoek doen naar een reeks brute moorden op prostituees, uitgevoerd door de zogenoemde “Spinnen Moordenaar”. Rahimi is vastbesloten om de zaak op te lossen, maar stuit al snel op verzet. De autoriteiten weigeren om serieuze medewerking te verlenen en vinden het eigenlijk wel prima dat er iemand rondloopt die deze ‘zondige’ sekswerkers omlegt. Rahimi moet voortdurend op haar woorden letten. Ze heeft geen vrienden in Mashhad en de gezagsdragers zijn haar liever kwijt dan rijk. Regisseur Ali Abbasi raakte geïnteresseerd in het verhaal toen hij merkte dat sommige Iraniërs deze seriemoordenaar als een held begonnen te zien. Volgens deze mensen deed deze zijn religieuze plicht en was er niks verkeerds aan het uit de weg ruimen van prostituees.

‘Holy Spider’ is op meerdere filmfestivals genomineerd geweest en Zar Amir- Ebrahimi won voor haar hoofdrol de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Cannes. Ebrahimi, die sinds 2008 in ballingschap in Frankrijk leeft, is na de uitkomst van de film echter talloze malen met de dood bedreigd. In Iran is de film verboden en tegen iedereen die eraan heeft meegewerkt zijn inmiddels reisrestricties ingesteld. Het Iraanse Ministerie van Cultuur vergeleek de film zelfs met het boek ‘De Duivelsverzen’ van schrijver Salman Rushdie. Zulke uitlatingen laten je realiseren dat er bar weinig is veranderd sinds de gebeurtenissen in ‘Holy Spider’. Nog steeds is het in Iran met de mensenrechten, en in het bijzonder de vrouwenrechten, bijzonder slecht gesteld.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van Cinema Dongen € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl

Reacties

Cookieinstellingen