Uitbundige sociale kritiek

Foto:

Zondagmiddag 12 december vertoont Cinema Dongen de film “Adieu Les Cons” in het theater De Volckaert.

In de films van Albert Dupontel wemelt het van de mensen die door de samenleving en omstandigheden op een zijspoor zijn gezet. Dat geldt ook voor zijn nieuwste film, Adieu les cons (‘Vaarwel, klootzakken’), in maart de grote winnaar bij de uitreiking van de Césars, de Franse evenknie van de Oscars.

Bij aanvang van ‘Adieu les cons’, Suze Trappet (Virginie Efira) slecht nieuws te verwerken. Hoe slecht het nieuws precies is, dat wacht ze niet af. Ze besluit dat ze in de tijd die haar rest op zoek te gaan naar de zoon die ze als 15-jarige kreeg en gedwongen afstond. Daarbij krijgt ze hulp van een IT-specialist (gespeeld door de regisseur van de film: Albert Dupontel), die zijn werk ziet worden afgenomen door een jongere generatie, en een blinde ¬archivaris (Nicolas Mariè) die is weggestopt in een archief waar nooit iemand komt.

‘Adieu les cons’ is een mooie, fantasierijke film. De film bevat flink wat kritiek op de keiharde maatschappij die van bureaucratische regeltjes aan elkaar hangt en waar menselijkheid soms ver te zoeken is. ‘Adieu les cons’ is vlot geschoten, lekker excentriek en zit boordevol misverstanden en onverwachte ontmoetingen. Ondanks het serieuze uitgangspunt voelt de film nooit zwaarmoedig.

Let op: door coronamaatrdegelen dienen wij, ook in de zaal, de 1,5 mtr te handhaven. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal bezoekers kunnen worden toegelaten. Reserveren is niet mogelijk.

Aanvang voorstelling 14.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl