Ontluisterd beeld van de banlieues

Foto:

Maandag 18 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Les Miserables” in het theater De Volckaert.

In Les Misérables volgen we politieman Stéphane op zijn eerste werkdag in de Parijse voorstad Montfermeil. Hij heeft zich laten overplaatsen vanuit Cherbourg om in de buurt van zijn zoon te kunnen wonen. In de banlieue gaat Stéphane deel uitmaken van de anticriminaliteitsbrigade BAC. Met collega Chris en Gwada vormt hij een team dat door de wijk patrouilleert om de bendes in de gaten te houden.

De film speelt zich af op de bloedhete zomerdag nadat de Franse voetbalploeg de WK-titel van 2018 heeft veroverd. Stéphane wordt ingewijd, er is gedoe op een lokale markt, er wordt een leeuwenwelp gestolen uit een circus, er is een prachtige verbale shoot-out tussen alle partijen (politie, criminelen en Moslimbroeders) in een broodjeszaak, en een treffen tussen politie en jongeren waarbij daadwerkelijk wordt geschoten. Les Misérables is de eerste speelfilm van de Franse regisseur Ladj Ly (41).

Net als Victor Hugo in zijn vermaarde roman Les Misérables uit 1862 laat Ly de broeiende sociale ongelijkheid zien in de Parijse periferie, en de daaruit voortvloeiende armoe en ellende van het Franse volk. Om zijn verhaal te vertellen leunt Ly stevig op stereo¬typen; groepen probleemjongeren en criminelen met een migratie¬achtergrond. Dat maakt de film alleen maar schrijnender.

Het draagt allemaal bij aan het ontluisterende beeld dat de filmmaker schetst van de uitzichtloosheid in de Oost-Parijse voorstad. Dit was de ergste dag van mijn leven” zegt Stéphane ’s avonds tegen zijn collega, maar er volgt nóg een afdaling in de hel. En als vlak voor de aftiteling een tekst in beeld komt, gevolgd door een citaat van Victor Hugo, voelt het alsof je door een ouderwetse schoolmeester wordt terechtgewezen: ‘Denk erom: er zijn geen slechte planten, geen slechte mensen, enkel slechte kwekers.’ Zulk moralisme heeft deze film echt niet nodig.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van de cinemaclub € 6,00.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl