Een Siciliaans familiedrama

Foto:

Woensdag 27 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Picciridda” in het theater De Volckaert.

Het is wonderlijk hoe een filmdrama met een relatief onbekende cast en crew een een geweldige film kan opleveren. Picciridda van debuterend regisseur Paolo Licata is gemaakt in de beste Italiaanse filmtraditie en weet thema’s als het gemis van dierbaren en het onderdrukken van vrouwen te verweven in een nostalgische familiegeschiedenis met een schokkend geheim.

Het verhaal van Picciridda (zoals kleine meisjes op Sicilië worden genoemd) is gebaseerd op de gelijknamige roman van Catena Fiorello. Tijdens de economische depressie van eind jaren vijftig, begin jaren zestig worden veel kinderen aan hun grootouders toevertrouwd zodat hun ouders kunnen emigreren om in een ander land een beter bestaan te kunnen opbouwen.

Zo ook Lucia’s vader en moeder die het vissersdorp verlaten en met haar broertje naar Frankrijk vertrekken. Ze beloven voor de kerst terug te keren, maar dat gaat niet gebeuren. Pas als Lucia haar school heeft afgemaakt en haar ouders het wat ruimer hebben, mag ze ook naar Frankrijk komen, tenminste dat is het plan. Lucia wordt opgevoed door haar strenge oma, die er geen geheim van maakt dat ze niet zit te wachten op de zorg voor een kleinkind; een kleinkind met een groot familiegeheim.

Pas aan het einde van de film wanneer het hoofdpersoon terugkijkt op haar jeugdjaren begrijpt de kijker pas goed de relaties tussen de personages en de onvermijdelijke wreedheid van bepaalde keuzes die haar familieleden toen maakten.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden van de cinemaclub € 6,00.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl