Dilemma van klokkenluider

Foto:

Maandag 29 november vertoont Cinemaclub Dongen de film “Official Secrets” in het theater De Volckaert.

“I do not gather intelligence so that the government can lie to the British people”. Dat waren de gevleugelde woorden van Katharine Gun, klokkenluider bij de Britse inlichtingendienst, over morele verontwaardiging en het niet nauw nemen van de waarheid.

Katharine Gun (Keira Knightly) was in 2003 werkzaam bij de Britse inlichtingendienst GCHQ. Als kantoormedewerkster was zij belast met het afluisteren van Chinese telefoongesprekken. Bij toeval krijgt zij een interne memo onder ogen waarin staat dat de Britse organisatie zijn Amerikaanse collega’s van de NSA dient te assisteren in het vergaren van chantabele informatie over VN-lidstaten die dwarsliggen in het steunen van een resolutie voor de op handen zijnde Irakoorlog. Een schimmige vriendendienst om de trans-Atlantische banden te versterken.

Katharine speelt de informatie door naar de pers en overtreedt hiermee de “Official Secrets Act”, wetgeving die de staatsveiligheid waarborgt wanneer individuen geheime informatie lekken. Journalisten van The Observer gaan er vervolgens mee aan de slag. Op het moment dat het verhaal de voorpagina siert, start de Britse geheime dienst een intern onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt de schuld van Katharine met alle gevolgen van dien. Ze wordt ontslagen, aan de publieke schandpaal genageld als spionne en tot slot aangeklaagd voor haar daden.

Op deze manier laat de film zien waar de film om draait: een vrouw die de moed had om op te boksen tegen de diepgewortelde macht van haar eigen overheid. Een vrouw die gepest werd door haar eigen staat, die haar geïmmigreerde, Koerdische man tegen haar gebruikte onder het mom van een onderzoek naar radicalisering en repatriëring. Een vrouw die wou aantonen dat de overheid er is om haar volk te beschermen, niet om het voor te liegen. Een moraliteitsverhaal voor de eenentwintigste eeuw en in tijden van fake news is dit relevanter dan ooit.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs n€ 8,00 en voor leden van de cinemaclub € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl