De veerkracht van een hechte vriendschap

Foto:

Zondagmiddag 19 december vertoont Cinema Dongen de film “Kuessipan” in het theater De Volckaert.

Shaniss en Mikuan zijn boezemvriendinnen. Hoewel ze best wel eens in het moderne Quebec komen, groeien ze op met eeuwenoude tradities van hun voorouders omdat ze behoren tot de gesloten Innu-stam die leeft in een afgelegen reservaat.

De twee meisjes beloven elkaar om altijd samen te blijven, maar naarmate ze ouder worden komen er steeds meer scheurtjes in hun relatie. Zo wil Mikuan gaan studeren terwijl Shanniss juist in het reservaat wil blijven wonen. De band die Shaniss en Mikuan hebben, wordt na vele jaren onvermijdelijk op de proef gesteld. Kiezen ze uiteindelijk voor zichzelf of toch voor elkaar? De Canadese regisseur Myriam Verreault baseerde haar film op de roman van Innu-schrijver Naomi Fontaine die zelf werd geboren in Uashat en ging studeren in Quebec.

Kuessipan is boven alles een coming of age-film. De rollen worden gespeeld door niet professionele acteurs. Deze keuze pakt bijzonder goed uit. Alles oogt en voelt volkomen natuurlijk aan; alsof het uit het leven gegrepen is. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als tegen het einde van de film je zakdoek nodig hebt om je tranen te drogen.

Let op: door coronamaatrdegelen dienen wij, ook in de zaal, de 1,5 mtr te handhaven. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal bezoekers kunnen worden toegelaten. Reserveren is niet mogelijk.

Aanvang voorstelling 14.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl