Cinemaclub Dongen presenteert ‘Cold War’

Foto:

Woensdag 16 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Cold War” in het theater De Volckaert.

Na zijn Oscarwinnaar Ida levert de Poolse cineast Pawel Pawlikowski opnieuw een meesterwerk af. Inspiratie zijn ditmaal Pawlikowski’s ouders Wiktor en Zula die, voordat ze beide in 1989 vlak voor de val van de Muur overleden, veertig jaar kibbelend door Europa trokken. In Cold War is Wiktor een pianist en arrangeur, een gereserveerde, zwijgzame overlever van Polens culturele elite. Hij krijgt in 1947 de artistieke leiding over folklore-ensemble Mazurek. Hij reist gehuchten af, op zoek naar authentiek volksgeluid dat hij tot een zang-en-dansspektakel polijst: een visitekaartje van het stalinistische regime. Hij leert het boerenmeisje Zula kennen. Ze heeft niet de zuiverste stem maar wel een ongenaakbaar charisma. Er ontstaat een hevige liefde maar die wordt verstoord als Wiktor naar het westen wil en Zula wil blijven; zo begint een knipperlichtrelatie aan beide zijden van het IJzeren Gordijn.

Cold War gaat over ontheemding en over twee geliefden die elkaar veroordelen tot een cyclus van scheiding en verlangen, zinderende hereniging en oplopende kilte.
Elk shot van de film – met name het Parijs van verlopen cafés, stomende jazzkelders en wufte cocktailparty’s – kan je inlijsten. Cold War danst door de geschiedenis en is een lust voor het oog en de muziek die als een rode draad door de film loopt, verbindt de turbulente en vaak pijnlijke affaire tussen de twee geliefden perfect. Een film zonder een grammetje vet: meesterlijk.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs  € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl