Capharnaum doet moederhart sneller kloppen.

Foto:

Maandag 21 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Capharnaum” in het theater De Volckaert.

Zain is ongeveer 12 jaar oud. Ongeveer, want hij is bij zijn geboorte nergens officieel aangemeld, dus een geboortebewijs ontbreekt. Er ontbreekt wel meer in het leven van Zain: school, eten, bescherming, liefde. Zain daagt daarom zijn ouders voor de rechter: zij hadden hem nooit op de wereld mogen zetten.

De rechtszaak functioneert als raamvertelling voor de film, waar in twee lange flashbacks wordt getoond hoe het zo ver is gekomen. Zain woont met zijn ouders en hun enorme gezin in een miserabel appartement. Nadat zijn 11-jarige zusje wordt uitgehuwelijkt aan de hoogste bieder loopt hij weg en belandt hij op de straten van Beiroet. Hij wordt opgevangen door de illegale Ethiopische vluchteling Rahil, maar komt er uiteindelijk alleen voor te staan met haar 1-jarige zoontje Yonas.

Regisseur Labaki plukte veel van haar acteurs van de straat waar ze leefden in dezelfde omstandigheden als in de film te zien is. Dat maakt de film zeer geloof-waardig en wordt vooral gedragen door de fantastische 12-jarige hoofdrol-speler Zain en de baby Yonas. Hoewel ‘Capharnaüm’ doordrenkt is met de barre alledaagsheid van de grote groep ongedocumenteerden die in en rond Beiroet probeert te overleven, is het een film met een uitgebreid palet: zonder waarschuwing kan het ontvlammen in emotionele intensiteit en verrassen met onverwachte tederheid. ‘Capharnaüm’ is actueel, meedogenloos, hilarisch, teder en adembenemend en zal de kijker met een moederhart hevig beroeren.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs  € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl