Bijtende kritiek op drugsoorlog

Foto:

Maandag 13 december vertoont Cinema Dongen de film “Just 6.5” in het theater De Volckaert.

Iran grenst aan Afghanistan, de snoepwinkel wat betreft de verbouwing en productie van drugs. Misschien is dat de reden dat in Iran op een totale bevolking van 85 miljoen inwoners er 6,5 miljoen verslaafd aan zijn. De film was een ongekende succes in Iran en oogstte ook lof op internationale festivals.

Wat de film vooral interessant maakt – naast de geslaagde actiescènes – is de dubbelzinnigheid van het verhaal. Zo blijft de kijker voortdurend gokken naar de motieven van de agent, terwijl zijn grote tegenstander onverwacht menselijke trekjes heeft. En ook de Iraanse misdaadbestrijding wordt niet eenduidig afgeschilderd. De film laat er geen twijfel over bestaan dat drugscriminaliteit een groot probleem is dat terecht wordt bestreden. (De titel verwijst naar een gefrustreerde uitspraak van de hoofdpersoon: ‘Toen ik met dit werk begon hadden we hier een miljoen verslaafden, nu zijn het er zesenhalf miljoen.’) Maar we zien ook dat de aanpak van het probleem flink tekortschiet – er zijn rare bureaucratische regels, overvolle gevangenissen en buitensporig zware straffen.

In deze zinderende misdaadfilm toont de Iraanse regisseur Saeed Roustayi zijn vakmanschap om drama te combineren met spannende actiescenes. Vakmanschap dat zeker in Hollywood zal zijn opgemerkt.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 8,00 en voor leden € 6,00. Volg ons programma: www.cinemadongen.nl