Bedwelmende romance contra racisme

Foto:

Woensdag 30 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “If Beale Street Could Talk” in het theater De Volckaert.

If Beale Street Could Talk, naar de gelijknamige roman uit 1974 van schrijver en activist James Baldwin (1924-1987), vertelt het verhaal van de 19-jarige winkelbediende Tish en de 22-jarige beeldhouwer Fonny, die samen opgroeiden in Harlem en smoorverliefd zijn op elkaar. Net wanneer zij zwanger is van hun zoontje, en ze samen aan hun leven willen beginnen in hartje New York, wordt Fonny beschuldigd van verkrachting. Ten onrechte, maar dat interesseert de racistische agent die hem erbij lapt niet. Tish en haar familie (vooral Regina King in de rol van Tish’ moeder is diep ontroerend) beginnen aan een moedig gevecht tegen een systeem dat ontworpen lijkt om Afro-Amerikanen te doen struikelen en ze voor lange tijd achter de tralies te houden.

Moonlight-regisseur Jenkins splitst het verhaal op in twee tijdlijnen: een verhaal van hoop en vrees en van toekomende en (nooit helemaal) voltooide tijd. Heden en verleden lopen hierbij naadloos in elkaar over.

If Beale Street Could Talk laat zich kijken als lyrische liefdesgeschiedenis maar biedt tegelijkertijd een gevoelig inzicht in de Afro-Amerikaanse samenleving. Het is zoals Baldwin schreef: “elke Afro-Amerikaan is in ‘Beale Street’ geboren, omdat elke zwarte buurt van elke Amerikaanse stad zo’n Beale Street kent.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs  € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl