Ingezonden: Automatische kwijtschelding gemeentelijke belastingen volgend jaar ook in Dongen geregeld

Foto:

Ingezonden door D66 afdeling Dongen: Automatische kwijtschelding gemeentelijke belastingen volgend jaar ook in Dongen geregeld

In Dongen is er een grote groep mensen die de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen niet kunnen betalen. Gelukkig is er een regeling, waardoor deze inwoners een verzoek kunnen doen voor de kwijtschelding van deze belastingen. De Belastingsamenwerking West Brabant (BWB) kijkt dan of ze hiervoor in aanmerking komen. D66 is hier blij mee.
Wat we alleen jammer vinden, is dat er niet automatisch kan worden voorkomen dat er een belastingaanslag wordt verstuurd. Terwijl er bij veel mensen jarenlang niets verandert aan hun financiële situatie. Dat moet toch klantvriendelijker en efficiënter kunnen?

Na wat onderzoek kwamen wij er achter dat in bepaalde andere gemeenten de mogelijkheid bestaat voor automatische kwijtschelding van deze belastingen. Dit betekent dat inwoners 1 keer in de 5 jaar een aanvraag voor deze regeling moeten doen. Als zij hiervoor in aanmerking komen en er in de jaren erna niets aan hun huishoudboekje verandert , hoeven ze niets te doen. De BWB houdt een en ander in de gaten. Na die 5 jaar doe je de aanvraag opnieuw en dan is hij, indien toegekend, weer 5 jaar geldig.

Een goed idee voor Dongen vonden we. Daarom kwamen we in de raadsvergadering van 6 juni samen met het CDA en de Ouderenpartij voor Dongen met een motie om dit ook in Dongen zo te regelen. Helaas gaf de wethouder aan dat ons voorstel niet uitvoerbaar was. Hier waren we erg verbaasd over, maar omdat we wisten dat we met dit antwoord toch geen meerderheid in de raad zouden krijgen, hielden we onze motie aan. Dit najaar hebben wij contact met de BWB gezocht en hen gevraagd naar een oplossing. We waren blij verrast toen we hoorden dat die oplossing al gevonden was. De BWB heeft zijn werkwijze aangepast en vanaf volgend jaar is automatische kwijtschelding in alle betrokken gemeentes mogelijk!

D66 is hier erg blij mee en hoopt u ook!

De fractie van D66

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen