Ingezonden: Goed financieel beleid raakt iedereen

Foto:

Ingezonden

Dongense VVD, borg voor degelijk beleid
Goed financieel beleid raakt iedereen

In de afgelopen vier jaar is in de coalitie hard gewerkt om de financiele positie van Dongen te verbeteren. En dat is gelukt. De algemene reserve is gegroeid van €7 miljoen vier jaar geleden tot boven €10 miljoen nu. Daarmee is de financiele positie van Dongen weer goed op orde.

We hebben er op toegezien dat de budgetten uit de jaarlijkse begrotingen niet werden overschreden. Steeds zijn vrijwel alle financiële meevallers in de reserves gestort. In de afgelopen vier jaar zijn de risico’s in het grondbedrijf verminderd en is de grondportefeuille afgebouwd. De grondopbrengsten zijn gestort in de algemene reserve. Bij investeringen hebben we steeds kritisch getoetst of er noodzaak aanwezig was.
En dit alles zonder de lasten voor de burgers extra te verhogen. Een goed voorbeeld is de onlangs verzonden belasting op onroerend goed, de OZB. Huiseigenaren en ondernemingen betalen slechts 1% meer dan vorig jaar. En dat is minder dan de inflatie.

Uitdagingen in de komende vier jaar
Voor de komende jaren staan er relatief veel investeringen gepland in verband met noodzakelijke nieuwbouw van schoolgebouwen. De Dongense VVD wil de komende jaren de algemene reserve verder laten stijgen. Immers: hoe hoger de reserve is, hoe minder hoeft te worden geleend. De Dongense VVD kiest ervoor leningen zoveel mogelijk af te lossen en zo min mogelijk herfinancieren met nieuwe leningen.

Speerpunt Dongense VVD
Financiële degelijkheid is een essentieel onderdeel van ons programma. Ieder jaar moet de begroting sluitend zijn. Overschrijding van de begroting is voor de Dongense VVD onacceptabel. Het huishoudboekje van de gemeente moet kloppen zonder extra belastingverhogingen. Ons standpunt is: inwoners zijn géén melkkoe. De OZB moet onder het landelijk gemiddelde blijven. Lastenverlichting heeft – waar mogelijk – prioriteit. Want, als we door efficienter te werken kosten kunnen besparen, kunnen ook de tarieven naar beneden.

Pieter Brooijmans,
Lijsttrekker Dongense VVD.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen