Ingezonden: Hondenbelasting gemeente Dongen onder de loep!

Foto:

Ingezonden: Hondenbelasting gemeente Dongen onder de loep!

Hoe ziet D66 Dongen de hondenbelasting
Er wordt al honderden jaren hondenbelasting geheven. Dit betekent echter niet dat er geen discussie over is. Door de jaren heen hebben proefprocessen tot aan het hoogste gerechtshof uitgewezen dat een gemeente hondenbelasting mag heffen. Toch laten deze proefprocessen ook zien dat er tegenstand is bij het heffen van de hondenbelasting.

Waarom hondenbelasting?
Hondenbelasting is in de Middeleeuwen in het leven geroepen om de verspreiding van hondsdolheid te beperken. Doordat honden in die tijd als transport werden gebruikt kon de ziekte zich makkelijk verspreiden. Daarnaast waren er veel zwerfhonden. De belasting was daarom bedoelt om het aantal honden per gemeente onder controle te houden en daarmee de verspreiding van de ziekte in te perken. Hondsdolheid of rabiës is uiterst gevaarlijk voor mensen en kan tot de dood leiden. Vandaag de dag komt rabiës in Nederland nauwelijks meer voor. Sinds 1962 is er bij slechts vijf personen rabiës vastgesteld.

Ruim 100.000 euro te veel
De gemeente Dongen, heeft ondanks dat dat de historische reden voor de belasting niet relevant meer is, toch onkosten door honden. Denk aan het beschikbaar stellen van de poepzakjes, zodat de hondeneigenaren aan de opruimplicht kunnen voldoen. Of het onderhouden van de uitlaatplaatsen of stroken. Dongen geeft hier per jaar ongeveer 35.000 euro aan uit. De gemeente ontvangt echter vanuit de hondenbelasting jaarlijks een bedrag tussen de 150.000 tot 160.000 euro. Er vanuit gaande dat de onkosten gedekt moeten worden door de hondenbezitters, betekent dit er gezamenlijk meer dan 100.000 euro teveel belasting betaald wordt. Dit bedrag dat over is komt ten goede aan het huishoudboekje van de gemeente Dongen. Dit roept bij ons vragen op.

Afschaffen?
D66 Dongen vindt dat belastingen zo eerlijk mogelijk moeten zijn. Dit betekent dat de hondenbelasting kritisch moet worden bekeken. Is het eerlijk dat hondenbezitters belasting betalen terwijl bezitters van andere dieren dit niet hoeven? En zijn de belastingheffingen qua bedrag juist? Laten we gezamenlijk de hondenbelasting onder de loep nemen, zodat we de juiste belastingen heffen bij de juiste groepen

Dit artikel is ingezonden door D66 Dongen

Foto boven: Maarten Baijens, D66 Dongen 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen