Ingezonden: ‘De democratie in Dongen moet vernieuwen!’

Foto:

Ingezonden door D’66 Dongen

Hoe ziet D66 Dongen bestuurlijke vernieuwing
Sinds de invoering van de wet op het dualisme in 2002 dient er een duidelijke scheiding te zijn tussen het besturen en uitvoeren (college) en kaders-stellen en controleren (de gemeenteraad). Deze wet is bedoeld om de rol van de gemeenteraad als volksvertegenwoordiger te verstevigen.  De gemeenteraad wordt voor deze taak actief ondersteund door de griffie. De gemeenteraad is het hoofd van de gemeente. Dit is dus niet het college of de burgemeester. De burgemeester heeft als taak de kwaliteit van de democratie te bewaken als onafhankelijk voorzitter van zowel het college als van de raad. De burgemeester heeft verder als taak de interne afstemming binnen de gemeente te bevorderen, de gemeente te representeren en heeft eigen bevoegdheden op het terrein van openbare orde en veiligheid.

Waar staat D66 voor?
D66 Dongen staat voor een open en actieve democratie. Goed bestuurd door wethouders, kritisch gecontroleerd door de gemeenteraad en onafhankelijk voorgezeten door de burgemeester. Waarbij uw stem gehoord wordt, ook tijdens de raadsperiode.

Wat willen we bereiken?
D66 Dongen wil in Dongen veel meer de scheiding tussen de gemeenteraad en het college. Helaas constateren wij dat er in Dongen te weinig sprake is van een écht inhoudelijk debat. De zaken lijken vaak vooraf beklonken. Voor inwonersparticipatie is daarom ook te weinig ruimte. Te veel zaken worden onder geheimhouding behandeld en Dongen heeft een aardig aantal ‘hoofdpijn –dossiers’ in de kast liggen, waarover later in onze stukjes meer. Helaas is in de loop der jaren ook het budgetrecht te veel ‘weggelekt’ naar het college waardoor de wethouders veel op eigen houtje kunnen beslissen.

Hoe zien we het voor ons?
Een gemeenteraadsvergadering moet wat D66 Dongen betreft weer een vergadering zijn van de raadsleden als uw volksvertegenwoordigers, waarin de wethouders een ondergeschikte rol hebben en de burgemeester de gemeenteraad activeert tot het uitvoeren van haar taak. Helemaal gezien het aantal politieke partijen en er al snel sprake is van een grote meerderheid in een coalitie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen