Begroting 2018 in voorbereiding

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Ingezonden Afgelopen donderdag zijn in de gemeenteraad de uitgangspunten voor de begroting van 2018 besproken. Voor de Dongense VVD is financiele degelijkheid en beperken van de belastingen uitgangspunt. In dit bericht treft u enkele van onze overige belangrijke accenten aan.

In het subsidiebeleid wordt geld vrij gemaakt voor innovatieve bestedingen. Wij willen hiermee nieuwe ideeen van verenigingen en stichtingen stimuleren. Een idee is om meer jongeren te stimuleren mee te doen aan het vrijwilligerswerk. Hiermee wordt verder geïnvesteerd in het sterke verenigingsleven in Dongen.  Dongen moet meer doen aan duurzaamheid en beperken van energiegebruik. Wij verwachten in de begroting te zien wat in Dongen precies de ambities zijn voor energie neutrale woningen.

Een ander speerpunt is het verminderen van de regeldruk. De Dongense VVD wil dat inwoners en ondernemers worden ontzorgd. Een voorbeeld is de vereenvoudiging van de vergunningverlening. Ondernemen in Dongen moet aantrekkelijk worden gemaakt. Ook de nieuwe omgevingswet biedt een uitgelezen kans om regels te schrappen. Ons uitgangspunt is: kijken wat er wel kan in plaats van wat niet kan.

Het centrum van Dongen wordt grondig vernieuwd. Dit is het moment om als gemeente met inwoners en ondernemers afspraken te maken over samenwerken. Dat geldt voor de inrichting, maar bijvoorbeeld ook voor afstemming over festiviteiten en opening van de winkels.

De realisatie van de nieuwe N629 komt in zicht. In 2020 moet het nieuwe tracé, bundeling Noord, klaar zijn. De Dongense VVD wil de natuurcompensatie zo veel als mogelijk realiseren in de nabije omgeving. Wij zien goede mogelijkheden om daarmee het gebied verder te verrijken.

De verschillende thema’s uit het sociaal domein hebben veel met elkaar te maken. Daarom moeten we toewerken naar één toegang tot zorg, werk en inkomen. Wij zijn dan ook voorstander van één loket voor alle vragen over de WMO, de Participatiewet en de Jeugdzorg.

Op het gebied van veiligheid zijn de belangrijkste onderwerpen: inbraak, jeugd- en verkeersoverlast.
De Dongense VVD stelt voor deze zaken projectmatig aan te pakken. Dat wil zeggen: in korte tijd veel energie op een onderwerp met extra inzet van toezicht en handhaving.

Pieter Brooijmans,
Dongense VVD.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen