‘Spaanders’ over Park Vredeoord

Foto: Pix4Profs

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (68) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

Park Vredeoord

In 2002 tot 2004 werd er in het toenmalige college al nadrukkelijk gesproken over het vitaal maken van het centrum. Een stedenbouwkundig bureau heeft toen ook al grofmazige gedachten over een mogelijke aanpak ontwikkeld. Door alle bestuurlijke en politieke perikelen in die periode is deze 1e opzet “in de la” verdwenen. Een van de gedachten in dit verband was het op elkaar laten aansluiten van Park Vredeoord en het Wilhelminaplein. Het was ook toen al duidelijk dat een gezamenlijke ontwikkeling van de twee locaties, heel positief zou kunnen zijn voor de beleving van het centrum.

Ik was dan ook heel aangenaam verrast toen ik kennis nam van de huidige plannen om van de twee locaties een geheel te maken. Er is een eerste ontwikkelingsvisie waarover nu gediscussieerd kan worden. De schets die er nu ligt, spreekt me aan. Uiteraard kunnen we op allerlei details met elkaar van menig verschillen. Dat heeft vaak ook te maken met de eigen belangen of de belangen waar op de een of andere manier voor staat.

Zoals ik al vaker aangaf in deze column, zullen college en raad uiteindelijk de beslissing moeten nemen over de definitieve inrichting van het gebied. Er komen nog de nodige momenten tot inspraak en het geven van een visie. Als inwoners van Dongen mogen we er vanuit gaan dat er heel goed naar de opmerkingen en inzichten van burgers geluisterd wordt. Daar moeten we echter wel met zijn allen kritisch op zijn.

Er ligt nu een bepaalde ontwikkelingsvisie, maar “in het gemeentehuis” is men in het denken en ontwikkelen al veel verder dan wat er nu op papier staat. Regeren is immers vooruitzien. Nou kan er een probleem ontstaan als opmerkingen of andere visies van burgers niet of niet goed passen bij de bestuurlijke ontwikkelingen op dit punt. De natuurlijke bestuurlijke neiging in zo’n geval is om in de verdediging te schieten en omstandig te gaan uitleggen wat er niet deugt aan de opmerkingen of afwijkende visies. Dat is niet eerlijk t.o.v. de burgers want dit zijn dan onvoldoende op de hoogte.

Het zou doodzonde zijn als zich in Dongen een dergelijke situatie zou voordoen. Dit kan voorkomen worden als burgers gefundeerd hun mening geven, als het college naar die meningen luistert en er ook voor zorgt dat de burgers in alle stadia op de hoogte blijven van ontwikkelingen of van zich verder ontwikkelende gedachten. Op dit punt kan het college de slogan: “in Dongen doen we dingen samen”, echt waar maken.

Er zijn meerdere ontwikkelingen die effect kunnen hebben op de definitieve planvorming.
Een ervan is de ontsluiting van het MFA voor vrachtverkeer. Als je een theaterzaal hebt waar ook grootschalige activiteiten kunnen plaatsvinden, heb je met regelmaat te maken met de vrachtauto’s die rekwisieten brengen, verlichting en alle overige benodigdheden, waaronder catering. Ik zie nu nog niet hoe dat op een goede manier ingepast gaat worden. In de buitenruimte is een podium of iets dergelijks gepland. De exacte plaats en omvang zijn nog niet bekend, maar kunnen erg veel invloed hebben op het ontwerp van de locatie.

Dan is er natuurlijk nog de vraag van de financiën. Ik neem aan dat het college voor de totale investering geld heeft. Burgers moeten zich wel realiseren dat het totale project binnen de financiële kader uitgevoerd moet worden. Dat vraagt eens te meer een zorgvuldige voorbereiding waarbij echt voorkomen moet worden dat er te hooggespannen verwachtingen ontstaan. Het vraagt ook een volkomen financiële duidelijkheid van de kant van het college op dit punt.

Onduidelijkheid op dit punt is slecht voor de burgers die er nu energie in hebben gestoken en straks wellicht teleurgesteld zijn en het geeft ook geen goed beeld van de bestuurskracht van het college. . Toezeggingen zijn snel gedaan en verwachtingen zijn nog sneller gewekt. Niets is erger dan dat je samen een mooi plan ontwikkelt en uiteindelijk tot de conclusie moet komen dat het geld niet toereikend is.

Alles bij elkaar: denk als burger mee, maar wees alert. En voor het college: zorg dat de burgers steeds goed geïnformeerd zijn, inhoudelijk en financieel, zodat er geen verkeerde verwachtingen gaan ontstaan. Als dat gebeurt, hebben we over een jaar of 4-5 een fantastisch park in Dongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen